Ботев Пловдив спечели Битката за Тракия и вече е лидер (репортаж)

17 Сеп 2021 19:11

Ботев Пловдив победи Берое с 2:1 в Битката за Тракия. Двата тима се изправиха един срещу друг в среща от осмия кръг на efbet Лига. 

Головете за ''жълто-черните'' отбелязаха Емануел Току и Па Конате, а почетното попадение за гостите от Стара Загора реализира Александър Цветков. 

С успеха Ботев Пловдив се изкачи на първата позиция с актив от 17 точки, докато Берое остана четвърти с 12 пункта.

Гостите стартирха агресивно двубоя и в рамките на първите пет минути изпълниха опасно три ъглови удара, но защитата пред Георги Аргилашки успя да се справи и стражът не трябваше да се намесва решително.

Ботев Пловдив създаде първата опасност в мача в 20-ата минута, когато Маркиньос отправи удар, но Нордин Бакер се намеси и спаси.

Отговорът на Берое беше дълго владение на топката. ''Заралии'' натиснаха "канарчетата" в тяхната половина, но трудно намираха правилния път до удар към вратата.

В 32-ата минута Берое можеше да открие резултата. Александър Василев центрира в наказателното поле, където Алиун Фал стреля с глава, след което топката срещна десния страничен стълб на врататата и излезе в аут.

Кийлън Лебон центрира от корнер в наказателното поле на Ботев Пловдив в 41-ата минута, след което Умар Сако стреля с глава, но встрани от левия стълб на вратата на Георги Аргилашки.

На почивката двамата треньори не направиха промени по съставите си. Първото положение дойде още в началото на втората част, когато Тодор Неделев отправи изстрел от дистанция, но топката попадна в ръцете на Нордин Бакер.

"Канарчетата" се задържаха трайно в половината на Берое и в 52-ата минута можеха да открият резултата. Николай Минков центрира в наказателното поле, където Антоан Бароан остана под топката, но Па Конате атакува от задна позиция. Бранителят искаше да подаде, след което се получи изстрел и топката се спря в левия страничен стълб на Нордин Бакер, след което вратарят улови.

Берое организира добра атака в 61-ата минута, когато Лебон комбинира с Абубакар Тунгара, който напредна и стреля, но право в ръцете на Георги Аргилашки. Ботев Пловдив пропусна много добра възможност в 62-ата минута, когато Маркиньос развинти отбраната на Берое и подаде към Антоан Бароан, който стреля, но много неточно.

Ботев Пловдив направи страхотен пропуск в 65-ата минута, когато Николай Минков центрира в наказателното поле на Берое, където Александър Цветков увисна, топката отскочи от гърдите на Димитър Тонев и попадна на пътя на Па Конате, който отблизо стреля над напречната греда в аут.

Така се стигна до 70-ата минута, в която Емануел Току накара всички в Коматево да изригнат от радост. Той получи топката извън наказателното поле, след което стреля в долния ляв ъгъл на вратата зад Бакер. Ударът му не беше силен, но беше изключително прецизен и се отби в гредата, след което топката се оплете в мрежата.

Александър Василев отправи удар от разстояние в 77-ата минута, но право в ръцете на Георги Аргилашки. Берое пропусна да изравни резултата в 81-ата минута. Тунгара подаде към Илиян Стефанов, който продължи за Кукула, но нападателят не успя да засече топката отблизо.

В 84-ата минута Ботев Пловдив удвои преднината си. Маркиньос проби отдясно, след което великолепно центрира към далечната греда, където Па Конате от въздуха засече в мрежата на Нордин Бакер.

Берое реализира почетен гол в третата минута на добавеното време на срещата, когато Стив Фуртадо центрира от корнер в наказателното поле на Ботев Пловдив, където Умар Сако продължи към Александър Цветков, който отблизо прати топката във вратата на Георги Аргилашки. 

 

Съставите на двата отбора:

Ботев Пловдив: Георги Аргилашки, Па Конате, Виктор Генев, Дилан Мартенс, Маркиньос, Тодор Неделев, Емануел Току, Антоан Бароан, Николай Минков, Кевин Янсон, Станислав Работов

Резерви: Хидайет Ханкич, Димитър Тонев, Атанас Чернев, Филип Филипов, Иван Василев, Пламен Цончев, Джеймс Армел Етоо Ейенга

Треньор: Азрудин Валентич

 

Берое: Нордин Бакер, Омар Сако, Александър Цветков, Алиун Фал, Реян Даскалов, Александър Василев, Стив Фуртадо, Кийлън Лебон, Камен Хаджиев, Абубакар Тунгара, Серкан Юсеин

Резерви: Иван Гошев, Джуниет Али, Христо Митев, Ерсон Стивън Диас Коста, Илиян Стефанов, Симеон Мечев, Омар Камара

Треньор: Петър Колев

 

Начален час: 20:30

Главен съдия: Георги Иванов - гр. София

Стадион: Коматево - гр. Пловдив

Main Menu