Вече всичко е ясно! Царско село удари преследвача Монтана и е вече на два мача от официална промоция в Първа лига

31 Мар 2019 16:16

Лидерът във Втора професионална лига Царско село няма как да бъде спрян и въпрос на дни да пренапише историята си, след като си осигури историческа първа промоция за майсторската ни група. Тимът на Никола Спасов спечели с минималното 1:0 дербито на XXII кръг срещу Монтана.

Единственото попадение в столицата бе дело на голмайстора на "царете" Георги Минчев, който се разписа още в 12-ата минута. С 21-вия си гол за сезона нападателят не просто донесе поредни три точки за своя отбор, но и го отдалечи на впечатляващите 15 точки пред тима от "Огоста".

В момента Царско село е водач в групата с актив от 61 точки, а вторият Монтана - далеч назад с 46. Това означава, че при две победи в следващите два кръга и загуба на "сините" при визитата им на Арда (Кърджали) след две седмици, "царете" и на теория, и на практика ще бъдат пълноправни членове за първи път в своята история на Първа лига.

Второто поредно поражение пък постави под сериозна въпросителна не просто втората позиция на Монтана, но и като цяло участието на клуба в баражите за елита. На "Огоста", които съвсем доскоро имаха реални шансове за първото място, вече имат крехка преднина от пет точки пред втория Арда (Кърджали). Още утре обаче тя може да бъде "стопена" с още точка до 4, ако ЦСКА 1948 победи Литекс и излезе трети.

Първата много добра възможност в дербито се откри пред Царско село, след като в 8-ата минута Реян Даскалов стреля от далечна дистанция и затрудни максимално Ивайло Василев, който с върха на пръстите си успя да изчисти топката в ъглов удар. В ответната атака голмайсторът на Монтана Атанас Илиев също опита късмета си и повтори упражнението, но ударът му попадна право в ръцете на Росен Андонов.

Три минути по-късно домакините откриха резултата. Борислав Балджийски намери по много хубав начин Георги Минчев между защитниците в синьо, голмайсторът на “царете” се пребори първи да играе с топката, поведе си топката и от границата на вратарското поле много технично преодоля Василев, за да отбележи 21-вия си гол през настоящата кампания.

След половин час игра нападателят на "сините" Атанас Илиев получи топката отляво и навлезе в наказателното поле, след което центрира остро по земя. На метър пред голлинията обаче Николай Цветков се размина с топката и пропусна да я прати в опразнената врата.

Шест минути по-късно тимът на Стефан Генов получи нова добра възможност да изравни резултата, този път след изпълнението на статично положение от границата на наказателното поле. Изпълнението на Демона бе много добро, като само няколко сантиметра го лишиха от шанса да възстанови равенството.

В последната минута на първата част гостите от "Огоста" отново бяха близо до изравнително попадение, но при последвалото разбъркване след изпълнението на ъглов удар защитата в червено се справи и макар да бе неубедителна в първите секунди, успя да изчисти топката.

Малко след подновяването на играта двамата треньори направиха по няколко промени в редиците си. Чистите голови ситуации пък липсваха, като първата добра възможност се откри чак в 70-ата минута пред резервата Тони Тасев. Включилият се от пейката бързоног футболист бе изведен зад защитата в червено и след като топката се оказа малко по-дълга за него, се опита с шпагат, от далечна дистанция, да прехвърли Андонов, но неуспешно.

Четвърт час преди края домакините имаха претенции за дузпа, но главният арбитър Георги Кабаков остана безмълвен. Повторенията обаче ясно показаха, че отсъждането на 11-метров наказателен удар ще бъде твърде пресилен. Последната възможност за гостите от Монтана да изравнят резултата се откри в първата минута на даденото от Георги Кабаков продължение.

"Сините" получиха право да изпълнят пряк свободен удар, като резервата Тасев реши да опита късмета си с директен удар. Топката обаче премина високо над вратата, a заедно с нея и надеждите на монтанчани, че могат да си тръгнат поне с точка от столицата./sportal.bg

Main Menu