Томас Бах - президентът на МОК направи първа копка на Втория гребен канал /снимки/

15 Сеп 2018 11:35

Председателят на МОК Томас Бах е специален гост на Световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив.

Той направи и символична първа копка на Втория гребен канал в Пловдив.

На копката присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, президентът на ФИСА Жан-Кристоф Ролан, министърът на спорта Красен Кралев, шефът на БОК Стефка Костадинова, заместник-кмета на Пловдив Георги Титюков, президентът на българската федерация по гребане Свилен Нейков, шефът на организационния комитет на Световното Иван Попов и гребецът Кристиан Василев.

Проектът се нарича екопарк „Марица“. Включва 656 декара залесяване. Самият канал е 105 декара водно огледало. Дължина – 2100 м. и широчина 45 м. Дълбочина - 1,5 м. Предвижда се площ за водни атракциони. Ще има 37 декара езеро с островчета за гнездене на редки и защитени птици. Двата канала ще имат четири връзки - след финала, на 300 м, на 1100 м и на старта.

Иван Тотев приветства Томас Бах в Пловдив с добре дошъл в най-стария жив град в Европа. Момичета в народни носии посрещнаха президента на МОК с хляб и сол на гребната база.
„Този символичен старт в присъствието на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах е исторически момент – поставяме символичното начало на много важен проект за Пловдив, който ще има сериозен принос в това нашият град да затвърди авторитета си на световен център на гребните спортове“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Томас Бах остави и специално послание в почетната книга на Пловдив. „Поздравления за великия спортен град Пловдив, родно място на толкова много шампиони. Голяма благодарност за разпространяването на олимпийските ценности“, написа Томас Бах. Високият гост получи от Иван Тотев почетен плакет със символа на Античния театър и герба на Пловдив.

Припомняме Ви, че вторият гребен канал трябва да бъде направен, за да може Пловдив да приема още големи първенства по гребане и кану-каяк.

Имаше сериозна драма относно канала, защото природозащитници водеха дела, които Общината спечели. Каналът трябва да е готов до 2020 година.

В днешния предпоследен ден на Световното по гребане са поредните финали в доста от дисциплините.

Main Menu