Българин прави едни от най-добрите лодки в света

11 Май 2019 10:21

 

Българинът Юлиян Анастасов ръководи изработката на най-големите лодки в гребния спорт – осморките в една от най-елитните лодкостроителници в света „Емпахер“.
Анастасов се грижи и за поддръжката на лодките по време на големи международни състезания, като Световната купа по гребане в Пловдив. Той докара у нас и най-новия скиф за българския национален отбор, който ще бъде използван от Кристиан Василев.
Юлиян Анастасов заяви, че около ¼ от лодките, които се състезават в Пловдив, са изработени от него и немската фирма, за която работи.
„Лично аз и няколко колеги сме майсторили женските осморки на САЩ и Чехия за това състезание", разказа Юлиян Анастасов.
Когато е на 7 години, той напуска България и се премества да живее в бившата ГДР.
"Майка ми е от Магдебург и заедно с баща ми тръгнахме от Ямбол, за да живеем при нея", спомня си Анастасов.
Българинът учи в занаятчийско училище и става дърводелец. След шестмесечна специализация по лодкостроене и корабостроене в пристанищния град Любек започва да работи в семейната фирма за лодки „Емпахер“.
„Когато създаваме нова лодка, внимателно слушам изискванията и препоръките на гребеца, който ще тренира и ще се състезава с нея. Правя лодката точно за определен гребец и за определен отбор“, обяснява специалистът.
След дългите пътувания между състезанията, лодките се нуждаят от фини настройки, за да служат на „своите гребци“. Тази нагласа за състезание обикновено се прави от гребците и треньорите, но хората на Юлиян Анастасов никога не отказват техническа помощ.
„По-сложно е, когато трябва бързо да се направи някакъв ремонт. Понякога се чупи носът на лодката, друг път има дупка в корпуса от плаващ във водата предмет. Случва се да се отчупи перцето на руля или да се наранят греблата. Тогава е важно бързо да поправим повредата. Но е важно и качеството на лодката да се запази“, обяснява Юлиян Анастасов.

Main Menu