Печат на тази страница

Бухалов: Българският кану-каяк ще има представител в Токио, може да се преборим и за медал

02 Сеп 2019 21:15

 

Българският кану-каяк ще има представител в Токио, може да се преборим и за медал. Това заяви на пресконференция в Пресклуб „България“ президентът на Българската федерация по кану-каяк Николай Бухалов. На срещата присъстваха още световният вицешампион на 500 м кану за мъже Ангел Кодинов, баща му и негов треньор Николай Кодинов, европейският вицешампион на 500 м каяк за мъже до 23 г. Денис Димитров, старши треньорът на националните отбори по кану-каяк Милко Казанов и изпълнителният директор на федерацията Евелина Петрова.

Бухалов направи равносметка на изминалата година – негова първа от мандата му като президент на Българската федерация по кану-каяк. „Според мен и според ръководството на федерацията това беше една успешна година за кану-каяка с медала, който спечели Денис на Европейското за юношите. Миналата година имахме няколко четири места, като се разминахме с медалите, и така вече Ангел с трите медала, които спечели – двата от Световното за младежи и медалът, който завоюва на Световното за мъже, мисля, че тази година беше благосклонна към нас. Отдавна не сме взимали толкова медали, смятам, че с хора като Денис и Ангел ние успешно може да влезем в следващата година и не само да се борим за спечелване на олимпийски квоти, но и на призови места на Олимпиадата. Специално за мен, тази първа година от моя мандат, се разви успешно. Ще започнем през октомври подготовка за спечелване на олимпийски квоти“, сподели той.

„Мисля, че тази година е по-успешна от миналата, но догодина имаме шанс на две състезания през май да спечелим квоти и, дай Боже, да спечелим след това призови места на Олимпиадата. Ангел имаше две трудни години след юношеските, но особено на Световното за мъже и това да водиш на олимпийски и световен шампион на гонката, не е малко, бяхме много щастливи. За Денис, също той е медалист на четворка каяк на юношеско първенство, сега го доказа на едноместно. От догодина влиза при големите, той има потенциал. Следва им кратка почивка и от октомври почват подготовка“, каза Милко Казанов.

„Ще се направят отчети и въз основа на тях, ще се направят програми за следващата година, като ще се планира рамката на бюджета. От организационна гледна точка, министърът ни увери, че може да ползваме пълната му подкрепа. Мисля, че за догодина през първите две световни купи, които са квалификации за Олимпиадата през май, ще бъдем конкурентни за спечелване на квота, което силно се надявам, че ще се случи. Изцяло сме обезпечени от министерството, поради тази причина имаме и резултати – надявам се да бъдем пак при вас с постигнати резултати“, сподели изпълнителният директор Евелина Петрова.

И Ангел Кодинов, и Денис Димитров изказаха своите благодарности към Българската федерация по кану-каяк и Министерството на младежта и спорта за оказаната подкрепа през годините. Двамата състезатели ще направят всичко по силите си, за да спечелят квоти за Олимпиадата, като скорошните им резултати определено са повод за оптимизъм сред членовете на федерацията и всички, свързани с кану-каяка.

„Действително аз съм олимпийски шампион на 500 и 1000 м, 500 вече не е олимпийска дисциплина. След Пекин беше взето решение тя да отпадне от програмата и бе заместена със спринтовата дисциплина 200 м, тя стана олимпийска. В Лондон и Рио беше 200, вече 200 не е в мъжкото кану, в него останаха само дългата дисцпилина – 1000 м едноместно и двойка. Също така в мъжкия каяк има промени – четворката 1000 стана четворка 500 и отпадна двойката 200, там също 500 м в мъжкия каяк отдавна не е олимпийска дисциплина“, коментира още президентът на Българската федерация по кану-каяк.

„Като спортист винаги съм смятал, нищо че съм ставал световен шампион на 200, че най-атрактивната дисциплина е 500 м, но все пак решенията не ги взимаме ние – трудно е състезатели, които са селектирани, готвили са се, имат качествата за 200, да се преквалифицират на 1000, дори е невъзможно, ние сме хората които правят спорта, но трябва да играем по правилата на Световната федерация, на Олимпийския комитет. Получава се едно лутане и тези състезатели могат да участват на Световно, но Олимпиадата за тях е приключила. Имаме млади състезатели като Ангел и Денис, тъй като спортът има дълголетие, в следващите 7-8 години ще разчитаме на тях, не само за този олимпийски цикъл, но и за следващите два. Смятам, че нещата не са толкова невъзможни, когато човек е последователен и упорит“, завърши Бухалов по повод промените в програмата на Олимпийските игри откъм дисциплини и това колко трудно е за състезатели да преквалифицират от една в друга. /БГНЕС

Main Menu