Професор пое ръководството на гребен клуб „Хеброс“

21 Окт 2020 17:33

Професорът от Националната спорта академия Николай Попов е новият президент на гребен клуб „Хеброс“ - Пловдив. Той поема управлението на клуба от олимпийската шампионка Сия Келбечева, която го ръководеше в продължение на 21 години от създаването му. Изборът на проф. Попов стана на общо събрание на клуба, където бяха одобрени и двама членове на управителния съвет – Лъчезар Пенчев и Иван Попов.
Новото ръководство си поставя високи цели, свързани и с предстоящото Световно първенство за юноши и девойки, което ще се проведе в Пловдив от 11 до 15 август 2021 година. Целта е минимум три лодки от клуб „Хеброс“ да се преборят за място в националния отбор на България и да бъдат конкурентоспособни в световния гребен елит. Проф. Николай Попов заяви, че поема клуба с амбиция да запази постигнатото и да надгради с нови постижения. „Хеброс“ ще продължи да бъде водещият клуб в българския гребен спорт, категоричен е той. Вярвам, че можем отново да създадем олимпийски и световни шампиони при жените и при мъжете – не скри оптимизма си новият управител на гребния клуб.
В „Хеброс“ си поставят и високи цели за популяризиране на гребния спорт след най-младите пловдивчани. В момента клубът има над 80 гребци. „Искаме да покажем нашия спорт на още деца и младежи, които да почувстват радостта от гребането. В следващите дни ще направим Ден на отворените врати на гребен клуб „Хеброс“, за да запознаем с условията за спорт при нас на гребния канал най-напред на родителите на нашите най-млади гребци. Но също така и всички техни приятели, които биха искали да опитат как се влиза с лодка на вода.“ - каза Иван Попов.
В Деня на отворените гребен клуб „Хеброс“ ще показва не само лодките, но и залите за тренировки, условията за поддържане на хигиена след тренировките. За да знаят родителите как децата им се подготвят за спортни постижения, както и да се запознаят лично с треньорите на клуба.
„Имаме проект, в който наши треньори и успешни състезатели от клуба ще посещават училищата, за да покажат с тренажори как се гребе и как се става елитен състезател по гребане. Ще показваме и специален филм за успехите на клуба в гребния спорт, за да мотивираме учениците да започнат да тренират.“ - заключи Иван Попов.
Президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков заяви, че усилията да се привличат млади гребци в клуб „Хеброс“ са сред най-успешните в България. Това прави този сравнително млад клуб най-успешният сега у нас – каза Наейков. Под негово ръководство федерацията ще направи постъпки в България да бъде приложен опита на Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Великобритания най-добрите гребци да имат приоритетен достъп до елитни университети, а не само до Националната спорта академия.
Георги Титюков – заместник кмет на Пловдив съобщи за това как община Пловдив подпомага гребните клубове в града. През тази и през миналата година са отпуснати по 70 000 лева за покупка на лодки. С тях клубовете са закупили от най-добрите китайски лодки, както и лодки втора ръка от световния лидер „Филипи“. Всяка година общината плаща по 120 000 лева на фирма „Напоителни системи“ за покупката на 4 милиона кубически метра вода, с която се пълни Гребният канал. Още толкова отива и като наем за съоръжението в Басейнова дирекция Пловдив. За световното първенство през 2021 година ще вложим средства за покупка и ремонт на понтоните, от които гребците вкарват лодките си във водата, както и за неголеми ремонти на сгради на Гребния канал, заключи заместник-кметът Титюков.
Председателят на организационния комитет на Световното първенство по гребане за младежи в Пловдив през 2021 година Иван Попов съобщи, че вече са постъпили заявки от супер-силите в този спорт: Канада, САЩ, Нова Зеландия и Австралия. Очаква се масовите заявки за участие да постъпват в организационния комитет от януари до март следващата година.

Main Menu