Скай разбиха класирането на Тура във втория ден в Алпите

18 Юли 2018 20:05

Герант Томас от тима на Скай спечели 11-ия етап в Обиколката на Франция и облече жълтата фланелка в състезанието. Вторият лидер на "Скай" затвърди отличната си форма и беше най-добър във втория алпийски етап – 108.5 км между Албервил и Ла Розиер. Той измина дистанцията за 3:29.36 часа със средна скорост 31.06 км/ч.

Уелсецът от "Скай" атакува на последната височина от първа категория Ла Розиер. Той задмина в последните 500 метра бившия си съотборник Микел Ниеве и по този начин спечели 10 секунди бонификация.

 

Втори след Томас завърши Том Дюмулен ("Сънуеб"), а четирикратният шампион Крис Фрум беше трети. Двамата пристигнаха на 20 секунди след Томас. Успехът изкачи лидерите на "Скай" на първите две места – води Томас с 1.25 минути пред съотборника си.

 

Дюмулен е трети на 1.44 минути зад Герант Томас. Топ 10 допълват Винченцо Нибали (+2.15 минути), съотборниците в "Лото Йъмбо" Примож Роглич (+2.23) и Стивън Краусвай (+2.40), Микел Ланда (+2.56), Ромен Барде (+2.58), Найро Кинтана и Дан Мартин (+3.16).

 

Още след началото на етапа Петер Саган започна с атаките и успя да се откъсне. Идеята на световния шампион беше да стигне до междинния спринт, за да спечели точки и да увеличи преднината си в класирането за зелената фланелка.

 

Саган премина пръв и взе 20 точки пред Дамиано Карузо и Уорен Баргил. След това обаче световният шампион намали темпото и се върна в основната група.

Основната група се водеше от отбора на "Скай", който пусна бегълците на повече от шест минути без да се притеснява. След средата на изкачването Кол дю Пре тимът на "Мовистар" започна да води групата, което редуцира броя на колоездачи в нея.

 

Първият, който предприе атака беше Алехандро Валверде. Испанският ветеран бързо се откъсна и близо до върха на изкачването застигна съотборника си в "Мовистар" Марк Солер, който започна да му помага. Отзад "Скай" се организираха и започнаха да догонват 38-годишния ветеран.

 

На спускането изненадващата атака дойде от Том Дюмулен, който бързо настигна Валверде, но испанецът нямаше сили да продължи. В изкачването "Скай" поеха нещата в свои ръце и редуцираха още повече групата, но и силите на британския тим свършиха и те се пръснаха. Герант Томас направи атака и бързо се хвана за Дюмулен, като пред тях остана единствено Микел Ниеве.

 

Отзад Крис Фрум също направи атака и след два опита се откъсна от Ромен Барде, Найро Кинтана, и задмина Дан Мартин. Британецът застигна Дюмулен и Фрум, които бяха втори и първи в Джирото, двамата пристигнаха след етапния победител.

 

 

 

В четвъртък предстои 12-ият етап, който е трети пореден в Алпите. Колоездачите ще преодолеят 175.5 км между Бурж Сен Морис и Алп д'Юез, който завършва на митичната височина от висша категория. Преди това колоната ще се качва и по други две височини от висша категория – Кол де ла Маделен и Кол де ла Кроа дьо Фер. Освен това има и височина от втора категория Ласет де Монверние.

Mr. Bricolage

Main Menu