Герант Томас грабна победа в кралския етап на Тур дьо Франс

19 Юли 2018 19:45

Герант Томас от "Скай" спечели втора етапна в Обиколката на Франция и увеличи преднината си в генералното класиране. Уелсецът затвърди лидерската си позиция в надпреварата и в тима на "Скай", след като беше най-бърз в кралския етап – 175.5 км между Бурж Сен Морис и Алп д'Юез.

 

Ден, след като спечели първата си голяма победа в планински етап, Томас успя да изненада съперниците си и в спринта на митичното изкачване, което беше финал на етап в Тура за 30-и път. Уелсецът измина дистанцията за 5:18.37 часа със средна скорост 33.05 км/ч. Томас е едва третият британец, който печели два поредни етапа в "Тур дьо Франс" след Бари Хобан и Марк Кавендиш.

 

Втори след него завърши Том Дюмулен, с пасив от две секунди, Ромен Барде (AG2R) пристигна с още секунда по-късно. В топ 10 влязоха още Крис Фрум, Микел Ланда, Примож Роглич, Винченцо Нибали, Якоб Фулсанг, Найро Кинтана и Стивън Краусвайк.

 

Томас вече води с 1.39 минути пред съотборника си Крис Фрум и 1.50 минути пред Том Дюмулен. В генералното класиране първите петима са събрани в по-малко от три минути.

 

Етапът предложи три изкачвания от висша категория и едно от втора, както и обща денивелация от над 5000 метра.

 

Томас реагира умерено и предпочете да не прави прогнози за крайна победа в състезанието.

 

 

Рано в етапа трима от челните 15 в генералното класиране успяха да се откъснат – Илнур Закарин, Алехандро Валверде и Стивън Краусвайк. С тях бяха и колоездачи, които искаха да печелят точки в класирането за катерачи.

 

След първото изкачване от висша категория Кол де ла Мадлен, групата водена от "Скай" изоставаше с около две минути. След това обаче британският отбор караше много консервативно, с цел да остане с максимален брой колоезадачи до края на етапа.

 

В един момент бегълците натрупаха преднина от над шест минути и Стивън Краусвайк се откъсна, борейки се за етапна победа..

 

В последните четири километра останаха единствено Фрум, Томас, Том Дюмулен, Барде и застигнатия Краусвайк. Точно тогава обаче един от полицейските мотори падна заради ниска видимост и свали със себе си Нибали.

 

В края италианецът се върна в групата, но при финалния спринт нямаше шансове. Томас се оказа най-силен и победи останалите.

 

Етапът до митичната височина обаче погреба амбициите на голяма част от спринтьорите. Марк Кавендиш и Марсел Кител дори не стартираха, защото ден по-рано не хванаха контролното време. По време на 12-ия етап пък Андре Грайпел и Фернандо Гавирия слязоха от велосипедите.

 

В петък предстои 13-ият етап – 169.5 км от Бурж д'Осен до Валанс. Той е с равнинен профил, със само две изкачвания, и дава възможност на спринтьорите, които останаха в надпреварата да се изявят.

 

Main Menu