Печат на тази страница

Сняг и градушка прекъснаха 19-ия етап, Еган Барнал облече жълтата фланелка

26 Юли 2019 20:44

Лоши атмосферни условия и драматични размествания в генералното класиране белязаха 19-ия етап на тазгодишното издание на колоездачната Обиколка на Франция. Днешната надпревара бе прекратена предсрочно, около 28 километра преди края.

Причина за това затрупаният със сняг път край зимния курорт Вал д'Изер, по който трябваше да минат колоездачите към последното изкачване на Монте де Тин.

Това доведе и до свличане на земна маса, което направи напълно невъзможно завършването на 127-километровия етап по предварителен план. Като бонус природата предостави проливни валежи и градушка, които също не позволиха на колоната да се отправи към финала.

Организаторът на Тура и съдийския състав решиха да не награждават етапен победител, като времената за генералното класиране бяха зачетени при преминаването на височината от висша категория Кол дьо л’Изеран.

Тя бе преодоляна най-бързо от представителя на "INEOS" Еган Барнал, който направи невероятна самостоятелна атака и успя да вземе повече от 2 минути аванс на досегашния лидер Жулиен Алафилип (Deceuninck-Quick-Step).

Колумбиецът си осигури обличането на "жълтата фланелка" за утрешния предпоследен етап. Алафилип бе лидер в продължение на 14 дни и започна деня с 1.30 минути пред Бернал. Той обаче се оказа в затруднение и загуби близо две минути от младия колумбиец.

 

Иначе днешният етап бе драматичен и в началото. Той включваше пет изкачвания – две от трета, едно от втора, едно от първа и едно от висша категория, с близо 4000 метра денивелация. В крайна сметка само четири от височините бяха преодолени.

Още на 36-ия километър от състезателят на "Groupama-FDJ" Тибо Пино спря за медицинска помощ и не успя да кара със скоростта на останалите. Въпреки опитите си да продължи французинът се отказа, а от отбора му обясниха, че той има мускулен проблем, получен в предходния 18-и етап.

Последваха по-спокойни километри до навлизането в изкачването към Кол де И'Зеран, където отборът на "INEOS", воден от Барнал и миналогодишния шампион Герант Томас, имаше огромно предимство.

За колумбиеца тя се увенча с пълен успех и той не само навакса пасива си от 1:30 минути преди днешния старт, но и успя да го превърне в аванс от 25 секунди пред Алафилип. Трети в генералното подреждане продължава да бъде Томас, който вече е на 1:06 минути зад съотборника си Барнал.

След победителя Барнал в днешния етап втори до Кол де И'Зеран достигна британецът Саймън Йейтс от "Mitchelton–Scott", а трети остана французинът Уоран Баргюл (Fortuneo–Samsic).

Утре предстои 20-ият етап, който предразполага към размествания в генералното класиране. Колоездачите ще изминат 130 километра между Албертвил и Вал Торен, като са включени три изкачвания – едно от първа категория, едно от втора и финал на висша категория. Състезателите ще завършат на 2365 метра след 33-километрово изкачване.

Main Menu