Тур дьо Франс засега остава по план, но без публика

27 Мар 2020 11:06

"Тур дьо Франс" засега остава по план в програмата на спортния календар за 2020 г., въпреки че на всеки е ясно, че прогнози за това какво ще се случи в следващите месеци са напълно произволни.

Най-популярното състезание в колоезденето трябва да е от 27 юни до 19 юли, като спортното министерство на Франция обяви, че засега няма причини за отлагане. Обсъжда се безпрецедентната мярка надпреварата да е без фенове. А те обикновено са сърцето на "Тура".

Но и ситуацията е безпрецедентна, поне изключвайки войните на континента. Състезанието, което в последните години стигна до 3 милиарда зрители глобална аудитория сборно за всички дни, в които се провежда, има 117-годишна история.

То не е провеждано само 11 пъти от старта си през 1903-а. Четири издания пропадат заради Първата световна война, седем - заради Втората.

"Вече имаме опит да организираме състезания без публика - обяви Роксана Марачинеану, спортният министър на Франция. - Има време за взимане на окончателно решение за "Тура", но засега той остава по програма.

В момента страната ни има по-важни проблеми за решаване, на този ще му дойде времето.

Моделът на "Тур дьо Франс" не е като във футбола или ръгби, това състезание не зависи от продадени билети и финансовият удар няма да е толкова силен, ако е без публика."

Предходното състезание от Класиките в колоезденето - "Джирото" на Италия (9-31 май) вече бе изцяло отменено.

На 14 агуст трябва да започне и третата надпревара от голямата тройка в този спорт - "Вуелта" на Испания, но за нейното провеждане още няма решение.

Main Menu