Печат на тази страница

Обиколките на Франция, Италия и Испания ще останат в календара на 2020 г.

06 Май 2020 09:54

Светата троица от състезания в колоезденето, която е емблема на този спорт, все пак изглежда ще бъде спасена в рамките на 2020 г. Решението на борда на ръводителите на UCI (Световният колоездачен съюз) гласи:

- "Тур дьо Франс" започва на 29 август и завършва на 20 септември

- "Джирото" (Обиколката на Италия) стартира на 3 октомври с финал на 25-и същия месец

- "Вуелта" (Обиколка на Испания) започва на 20 октомври и финишира на 8 ноември.

Решението е историческо не само заради променените изцяло дати и период от годината, в които ще са надпреварите.

Съвпадането на две от трите големи състезания - "Джиро" и "Вуелта", не е прието особено ентусиазирано, но е очевидно, че друг избор просто не остава. Има нужда от този огромен компромис, за да бъдат спасени и трите обиколки.

 

Компромис е също така "Вуелта" да влезе в ноември, когато се смята, че условията ще са трудни за колоездачите. И все пак Светата троица на спорта ще я има, а календарът ще е изключително натоварен, но и интересен за феновете - от август до ноември.

На 8 август се планира да се проведе друго култово състезание - пробегът Милан - Сан Ремо, но за това още не е даден зелен сигнал от италианското правителство.

Роксана Марасинеану, френският спортен министър, изрази известни резерви около новото решение за "Тура".

"Не мога да кажа категорично, че ще сме готови да го направим тогава - призна тя във видеовключване за френски телевизионен канал. - Надявам се да се случи, но никой не може да прогнозира как ще изглежда ситуацията след падането на изолационните мерки през лятото."

Във Франция всички събития с публика са забранени от правителството до 1 септември.

Проблемът със започването на "Тура" 3 дни по-рано не е актуален, вече има индикации, че заради обиколката ще бъде направено изключение. Опасенията са, че през лятото може да има втора вълна на пандемията в страната и ново отменяне на спортните прояви.

Main Menu