Джай Хиндли спечели Обиколката на Италия

29 Май 2022 19:34

Австралиецът Джай Хиндли от отбора на Бора-Хансгрое спечели за първи път в кариерата си Колоездачната обиколката на Италия.

Той става и първият австралиец в историята с титла от "Джирото".

"Миналата година беше наистина много тежка и се борих упорито да се върна тук. Но не знаех, че ще се боря за победата", каза Хинли след успеха.

Победител в последния етап стана Матео Собреро от Италия. Той беше най-бърз в 17.4-километровото бягане по часовник по улиците на Верона, след като записа време от 22:24 минути.

 

Втори на 23 секунди остана Тимен Аренсман (Нидерландия), а трети с 40 секунди пасив остана Матю ван дер Пул (Нидерландия).

Джай Хиндли се нареди 15-и в часовника, но завърши първи в генералното класиране с преднина от 1:18 минута пред шампиона от 2019 година Ричард Карапас от Колумбия.

Трети в общото подреждане е Микел Ланда от Испания, на 3:24 минути след победителя.

Победата беше още по-сладка за 26-годишния Хиндли, след като той влезе във финалната фаза на "Джирото" през 2020-а с розовата фланелка, но завърши втори след британеца Тею Гейгън Харт. Хиндли каза, че второто място го е преследвало месеци след това. Той се бори с контузия и болест и се оттегли по средата на Обиколката през миналата година.

Хиндли се присъедини към Кадел Евънс, шампион от "Тур дьо Франс" 2011-а, като единствените австралийци, спечелили Гранд Тур.

Винченцо Нибали, 37-годишният двукратен шампион в "Джирото", който планира да се оттегли в края на този сезон, завърши четвърти.

Синята фланелка за най-добър катерач спечели нидерландецът Кун Бауман от Йъмбо-Висмо с 294 точки, следван от Джулио Чиконе (Италия) със 163 точки и Алесандро Кови (Италия) със 102 точки.

Цикламеното трико за лидер по точки беше спечелено от французина Арно Демар от Групама-ФДЖ с 254 точки.

Main Menu