Йонас Вингегор практически спечели "Тур дьо Франс"

21 Юли 2022 23:13

Датчанинът Йонас Вингегор спечели крайно интересния 18-и етап от Обиколката на Франция до Лурд до Отакам и практически си осигури спечелването на Тура.

25-годишният колоездач на Йъмбо-Висма започна днешния ден с жълтата фланелка и с преднина от 2:18 минути пред шампиона от последните две години Тадей Погачар от тима на Обединените арабски емирства. Датчанинът и словенецът се вкопчиха в люта битка помежду си с куп атаки, най-вече от страна на Погачар, но в крайна сметка Вингегор се оказа този, който е по-свеж и нанесе нокаутиращия удар четири километра преди края на височината Отакам.

В продължение на 139 километра Вингегор и Погачар се движеха рамо до рамо. Двукратният шампион първи реши да атакува, което се случи на втората от трите височини за деня - Кол де Спандей. Вингегор обаче успя да прихване атаките на Погачар, но малко след началото на спускането след височината от първа категория едва не падна от колелото на един от завоите. Няколко виража по-късно Погачар загуби контрол над велосипеда си и падна, макар и не сериозно.

В този момента Вингегор показа страхотно уважение към съперника си и намали, за да може Погачар да го настигне и двамата да продължат борбата.

Тя достигна кулминационния си момент около четири километра преди финала, когато Вингегор, подпомаган и от съотборника си Ваут ван Аерт, успя да се откъсне пред Погачар решително. Словенецът, който от вчера имаше само трима останали съотборници в състезанието, не бе готов да отговори на тази атака и до края нямаше шанс да настигне съперника си.

Вингегор пресече финалната линия с време от 3 часа, 59 минути и 50 секунди. Погачар пристигна втори на 1:04 минути, а трети на 2:10 минути финишира белгиецът Ван Аерт, който от самото начало на деня бе в откъсване и в атаки.

На изоставане от 2:54 минути пристигна шампионът за 2018 година Герайнт Томас от Инеос. Британецът изпревари с четири секунди французина Давид Годю от Групама-ФДЖ, а шести на още 11 секунди завърши казахстанецът Алексей Луценко от Атанасов.

В генералното класиране Вингегор, който има две етапни победи в Тура, вече води с 3:26 минути пред Погачар и с точно 8 минути пред третия Герайнт Томас.

С невероятното си представяне на Отакам датчанинът излезе начело и в класирането при катерачите със 72 точки, с осем повече от германеца Зимон Шенке от Кофидис, който досега бе носител на бялата фланелка на червени точки.

При спринтьорите убедителен лидер и сигурен носител на зеленото трико е Ван Аерт, който има 451 точки. Вторият Погачар е с 219.

До края на Обиколката на Франция остават само три етапа. Утрешният 19-и е с дължина от 188,3 километра от Кастелно-Маньоак до Каор, като е напълно равнинен с две минимални изкачвания от четвърта категория.

Main Menu