Бивш футболен национал на Белгия триумфира в

12 Сеп 2022 11:28
Ремко Евенепул Ремко Евенепул

Ремко Евенепул спечели тазгодишното издание на колоездачната Обиколка на Испания. На 22-години той става първият белгиец, който триумфира във "Вуелтата" след Йохан де Мюнк, който победи преди 44 години или през 1978-а година. И най-младият шампион от 1961-а година, когато Анхелино Солер печели състезанието

Иначе последният етап беше спечелен с мощен финален спринт от Хуан Себастиан Молано от отбора на Тийм Емирейтс, който изпревари Мадс Педерсен и съотборника си в арабския клуб - Паскал Акерман (Швейцария).

Евенeпул спечели състезанието с общо време от 80 часа, 26 минути и 59 секунди, изпреварвайки с 2:02 минути Енрик Мас (Испания) и 4:57 минути Хуан Аюсо Пескера (Испания).

Бивш футболен национал на Белгия триумфира в колоездачната Обиколка на Испания - 2Тазгодишният победител има интересна история – като малък искал да бъде звезда във футбола, а имал е нужния талант да сбъдне мечтата си.

Преди да стане шампион по колоездене и победител в Испания днес, Ремко Евенпул е изковал изключителна физика и характер на тревните площи, въпреки че велосипедът никога не е бил далеч.

На 17-годишна възраст младият Ремко е информирал родителите си, че спира да играе футбол и минава в колоезденето, където има едва пет години кариера.

За майка му Аня и баща му Патрик тази новина е истински шок, защото те са уверени, че има бъдеще във футбола. Минал е през школите на Андерлехт и ПСВ Айндховен, преди да облече екипа на Мехелен.

На 15-годишна възраст го викат в националния отбор на Белгия U16, където играе дефанзивен халф, но понеже е с ляв крак, често го слагат и на левия бек.

„Той беше безмилостен защитник, надарен с изключителна издръжливост. Нямаше нужда да го вкарваме във фитнеса, той просто се беше родил изключително здрав и експлозивен. На 15-годишна възраст пробягваше по 12 километра на мач, направо невероятно за неговата възраст“, спомня си треньорът му в белгийския национален отбор до 16 години Йорик Вандендрише, цитиран от вестник "Льо Соар".

На 15-16 години Евенепул чупи всички рекорди за скорост и издръжливост, постигайки статистика, близка до професионални играчи, казва друг треньор от Андерлехт.

Триумфът на Евенепул в испанската Вуелта бе потвърждение за огромния му талант, който той демонстрира още като тийнейджър. Ремко премина през много тежко изпитание преди 2 години, когато на Обиколката на Ломбардия се контузи лошо при падане от около 4-5 м край пътя.

Кариерата му висеше на косъм – фрактура на таза и контузия на белия дроб. Но белгиецът премина през този кошмар, и заслужено се радваше на своето спортно възкръсване в Мадрид.

На подиума Евенепул бе подкрепен от белгийския вратар на Реал Мадрид - Тибо Куртоа, който е запален фен на колоезденето. Футболистът се възползва от ранния мач на „кралския клуб“ срещу Майорка и побърза да заеме удобно място за финала на Вуелтата. Куртоа подари на своя сънародник и оригиналната вратарска червена фланелка, подписана от целия отбор на Реал Мадрид специално за Евенепул./Телеграф

Main Menu