На връх рождения си ден Локомотив играе мач от Лига Европа в Пловдив

25 Юли 2019 02:24

Локомотив посреща словашкия Спартак Търнава в първа среща от втория предварителен кръг на Лига Европа. Мачът е днес от 20:30ч. на стадион "Локомотив" в Пловдив.

Мачът ще е исторически за Локомотив, защото тимът за първи път ще домакинства на клубния си стадион за пръв път в европейските клубни турнири. Мачът е и на рождения ден на клуба - 25 юли, когато Локомотив става на 93 години. Обновяването и ремонтите по стадиона, за да могат железничарите да приемат мач от Европа в Пловдив струваха 100 000 лева.

Иначе двата отбора се класираха за Лига Европа, след като станаха носители на Купата на България. Локомотив победи Ботев с 1:0 в първия изцяло пловдивски финал в турнира, а Спартак Търнава победи Жилина в уникална драма - 3:3 в редовното време и 4:1 след дузпи. Иначе през миналия сезон двата отбора завършиха в първенството съответно Локомотив на 10-ия и Спартак на 7-мо място в класирането. Локомотив обаче започна директно от втория кръг, заради по-добрия коефицент на България, а Спартак стартира от първия предварителен кръг.

През изминалата седмица двата отбора победиха Локомотив спечели с 3:2 срещу Славия и записа първа победа от началото на сезона в първото си домакинство този сезон, след като загуби финала за Суперкупата с 0:2 от Лудогорец и загуби гостуването си на Черно море в първия кръг от първенството с 1:3.

За Локомотив това е 43-ти мач в европейските клубни турнири - Купата на панаирните градове, Купата на УЕФА, Шампионска лига, Лига Европа. В това число не влиза Интертото. Пловдивчани са отстранявали 5 тима до момента в евротурнирите. За първи път ще играят срещу отбор от Словакия.

Спартак Търнава също изигра три мача до този момент. Тимът се измъчи с босненския Радник Биелина в първия предварителен кръг на Лига Европа. Първата среща беше загубена с 0:2 в Босна, а реваншът спечелен с 2:0 от словаците с късен гол. Стигна е до дузпи, които мерникът на Спартак се оказа по-точен и след 3:2 тимът преодоля Радник. В неделя Спартак победи у дома Серед с 2:0 в първия кръг от новия сезон в словашкото първенство.

В Локомотив няма кадрови проблеми и всички са на линия за двубоя. В Спартак Търнава има само един отсъстващ, но това е капитанът Богдан Митреа. Румънецът получи втори жълт картон и беше изгонен в продълженията в двубоя срещу Радник. Под въпрос до последно ще е Алекс Собчик, нападателят напусна контузен последния мач със Серед още в 8-та минута и ще се решава днес дали ще играе.

Очаква се днес стадионът да е пълен, като преди два дни от Локомотив заявиха, че са продадени 85% от стадиона. Очаква се и агитка от близо 300 фена на Спартак Търнава.

Главен арбитър на срещата ще е Тимотеус Кристофи от Кипър, негови помощници ще бъдат сънародниците му Павлос Георгиу и Мариос Калогиру, а четвърти съдия Георгиос Николау.

Срещата ще бъде предавана на живо по Диема спорт 2.

Реваншът е след седмица на 1 август, четвъртък от 21:45ч. в Търнава.

Победителят от двойката ще срещне в третия предварителен кръг победителя от двубоя между френския Страсбург или израелския Макаби Хайфа.

Вероятни състави:

Локомотив: Мартин Луков, Йосип Томашевич, Стивън Езе, Милош Петрович, Петър Витанов, Георги Илиев, Парвизджон Умарбаев, Момчил Цветанов, Димитър Илиев, Ален Ожболт, Анте Аралица

Спартак Търнава: Добривой Русов, Тимотек Закуменски, Иван Месик, Жозеф Меник, Филип Орсула, Марко Тесия, Емир Халилович, Филин Дангубич, Лукас Ловат, Рафаел Таварес, Марко Келеман

Main Menu