Акрапович: Искам моя отбор да остане в историята

23 Юни 2020 13:25

Треньорът на Локо Пловдив Бруно Акрапович даде интервю в навечерието на полуфинала-реванш срещу Левски за купата. Тимът му има добър аванс от 2 чисти гола, взет на "Лаута". При него Локомотив Пловдив няма поражение в турнира (б.а. - последното за черно-белите е на 1/8-финалите през сезон 2017/18 -1:2 след продължения от Славия, ко­гато бяха водени от Войн Войнов). Босненският специалист обаче е далеч от мнение­то, че финалът вече е дос­тигнат. Какви съвети е дал на играчите си, как иска те да подходят и с кои футбо­листи на Левски трябва да се внимава, четете в след­ващите редове.

Г-н Акрапович, готов ли е Локомотив за сблъсъка на "Ге­рена"?

- Нямам големи проблеми око­ло окомплектоването на съста­ва, мисля, че момчетата са го­тови. Ще ни липсва единствено Давид Малембана, който продължава да лекува контузия­та, получена по време на мача с ЦСКА (1:1). Останалите са го­тови и жадни за изява срещу Левски.

След победата ви с 2:0 на "Лаута" спортният директор Георги Иванов е заявил пред отбора, че не трябва да има отпускане, защото на "Георги Аспарухов" 90 минути минават много дълго, така ли е?

- Напълно сьм съгласен. Точно затова искам да стартираме с чувството, че задължително трябва да вкараме гол. Направим ли го, ще държим мача в ръцете си. Искам да играем, сякаш двубоят в Пловдив е бил 0:0. Нито за миг няма да подценим Левски. Не бива да мислим, че сме си свършили работата. Не е така, напро­тив. Очакват ни интересни минути, в които трябва да да­дем всичко от себе си, за да се класираме отново на финала.

Какво видяхте от Левс­ки в изминалото дерби с ЦСКА? Съперникът ви вка­ра 3 гола, които ще са му необходими и срещу вас, но допусна и толкова в мрежа­та си?

- Вярно е, че Левски реализира три попадения. Правил­но е да кажем, че успя да се възползва от грешки на про­тивника си, но и допусна дос­та неточности пред вратата си... Но във футбола без някой да сбърка, другият няма как да отбележи. В българските от­бори няма играчи от качество­то на Меси и Роналдо, които са­ми могат да надиграват защи­тите и да се разписват. Но Левскиопределено има силни футболисти и това сме го от­чели. Трябва да държим Станис­лав Иванов, Паулиньо и Алар да­лече от вратата си, ако искаме да нямаме проб­леми и да играем финал. От друга страна, на­шата задача ще си осъане да атакуваме опасно и да вкараме гол. За Локомотив това ще бъде много важно.

В пър­вия полу­финал Локомотив доминира­ше напълно на терена, можете ли да повторите представяне­то си?

- Домини­раш, колко­то ти позво­лява против­никът. Разби­ра се, че ще се опитаме да го напра­вим пак. Това е и целта ни, но Левски със сигурност не е на това мнение и сега ще иска да се докаже. Ясно е, че е много трудно в дома на съперника да контролираш всичко. И е почти невъзможно да го направиш. Ще се опитаме да направим двубоя интересен за публиката.

Колко коварен резултат е 2:0?

- Клиширано е, но наистина за треньорите е такъв, най-опасният. Просто защото не можеш да влезеш в главите на играчите и да им втълпиш, че не трябва да има никакво от­пускане. Не можеш просто да надникнеш и да видиш какви мисли имат и дали няма нотки на подценяване, как се настрой­ват за сблъсъка. Ние вече имаме обеца на ухото точно от побе­да с 2:0 в първи двубой от елиминационна фаза, при това в Лига Европа. Знаете, че побе­дихме с толкова Спартак Търна­ва, а в Словакия имахме пробле­ми, но все пак продължихме (б.а. - Локо загуби с 1:3, а въпреки че от 35-ата минута съперникът бе с човек по-малко, в един мо­мент падаше с 0:3). Точно за това им приказвах. Предупредих ги, че ако не внимаваме, може да ни се случи същото. Не бива да има никакво подценяване. Не сме си свършили работата! Трябва да преминем през много неща, за да отидем на финала.

Нямате загуба за Купата на България. Можем ли да кажем, че това е вашият турнир?

- Така изглежда (смее се). При­чината е, че в тези двубои сме много концентрирани и моти­вирани. Важното е да си после­дователен в това, което пра­виш. След спечелването на тро­фея миналия сезон, започнахме да се представяме по-силно и в първенството. Всичко е свърза­но, дава отражение. Купата е специална, за нея винаги играем по различен начин, просто за­щото момчетата се хвърлят с голямо желание. Спечелихме ми­налия сезон, сега искаме да го направим отново.

Имате ли сили за втори по­реден трофей - нещо, което Ло­ко не е правил в историята си?

- Много искам моят Локомо­тив да остане в историята! Това ще е нещо специално. Ако го направим, ще се радвам пове­че за отбора и привърженици­те. Защото те наистина заслу­жават да спечелим.

"Тема Спорт"

Main Menu