Днес е Специален ден - 14 г. по-късно пак посрещаме "футболната планета" Жозе

17 Сеп 2020 11:16

Един от петимата най-успешни треньори на новия век за втори път ще води отбор в България.

Когато имаш шанс за първи път от 14 години да се срещнеш с гигант в определена сфери, особено пък такава с огромна публична популярност, няма как това да е обикновен ден.

Днес в 19 часа в Пловдив ще се играе футболен мач, който е със сериозна значимост за играта в България, защото нашият представител Локомотив (Пд) ще се изправи срещу тим от най-силното първенство - Тотнъм от английската Висша лига. Срещата е от втория квалификационен кръг на Лига Европа, като ще се предава по Диема спорт 2.

Че съперникът е силен и фаворит в мача - ясно. Но има добавена стойност към това, което ще се случи днес в Пловдив. Начело на Тотнъм е Жозе Моуриньо, а той е цяла планета във футбола през новия век. Без съмнение един от петимата най-успешни треньори на новото столетие, а още повече извън съмнение - най-полемичният, енигматичният и различният от тях.

Не е случайно, че прозвището Специалния му залепна като винетка на предното стъкло. Нищо, че си го измисли сам на първата си пресконференция в Челси преди 16 години.

Той наистина е специален с 2 трофея в Шампионската лига, спечелени с клубове, които изобщо не бяха сред фаворитите - Порто и Интер. С титли в Англия (3 с Челси), Италия (2 с Интер), Испания (с Реал) и Португалия (2 с Порто).

Специален е с това, че разруши хегемонията на Пеп Гуардиола и тики-така, с прочутите си "паркирания на автобус" - тактика, която може да отчая и най-добрата атака на планетата (но му носи успех), с фразите си, с психологическите войни, с постоянните полемики с ръководотелите над него...

С това че е обожаван от феновете на отборите, които превърна в шампиони, а обикновено мразен от всички останали...

Този футболен гигант идва за втори път у нас след 14 години без 10 дни.

На 27 септември 2006-а той седна в залата за пресконференции на стадион "Васил Левски" и спокойно обясни какъв голям отбор е Левски, как ще има сериозни проблеми за неговия Челси, колко силен е българският футбол и т.н.

Невъзмутим и деклариращ огромно уважение.

След това изведе суперзвездите си Тери, Лампард, Дрогба и останалите на терена на Националния стадион, активно водеше цялата тренировка, помагаше с местенето на вратите, смееше се гръмогласно и дори опита една задна ножица за фотографите в края, при която едва не се контузи. Което още вдигна настроението на играчите.

На следващия ден същите тези асове на Челси се снимаха със слисани минувачи из Борисовата градина, където Жозе ги заведе на разходка. А самият той си бъбреше с хора, които го спираха и не вярваха, че това е Моуриньо. В хотел "Хилтън" нахълтаха двама български фенове на Челси, а той пиеше кафе във фоайето с помощниците си. Помоли охраната да не ги задържат, снима се с тях и им обясни, че просто е трябвало да кажат треньорите да излязат отвън, а не да предизвикват "революция"...

Престоят на Жозе у нас тогава, а той бе едва 48-часов, включваше и едно "рали в градски условия", когато с Христо Стоичков - негов добър приятел от времето в Барса, минаха пред София за 60 минути в пиковия час (около 18,30 ч), за да стигнат до среща с кмета на столицата Бойко Борисов, продължила не повече от 10 минути.

"Имах чувството, че светофарите са нагласени и светват в зелено, като се приближим", каза години по-късно в интервю за българското предаване "Код спорт" Жозе, като не можеше да сдържи усмивката си.

Тогава поведението му бе открито, днес ще е различно - ситуацията с пандемията направи невъзможна такава среща с фенове или разходка сред пловдивчани. Тотнъм ще е изолиран в хотела, идва, играе и си заминава.

Пак към 2006-а. На терена тогава Челси би Левски с лекота - 3:1 с хеттрик на Дрогба, а "сините" записаха първи гол на български отбор в групите на Шампионската лига. Вкара го Мариан Огнянов в последните секунди.

Жозе в Европа - това си е страховита статистика, срещу която днес се изправя Локомотив (Пд).

Дебютът му е на 28 септември 2000 г. с малко известен във визитката му мач. Води Бенфика като временен наставник срещу Халмщад в реванш от първия кръг на Купата на УЕФА, а двубоят в Швеция е загубен с 1:2. Стига до 2:2 и отпада, но не брои за статистиката това като елиминиране. Не е водил и двата мача... Типичен Жозе.

"Никога не съм отпадал в този турнир", каза в своя стил вчера на пресконференцията в Лондон преди мача с Локо.

Принципно е така - само два пъти е участвал в него (2002-2003 г. с Порто и 2016-2017 г. с Манчестър Юнайтед) и го печели в двата случая. Не броим Халмщад, защото и самият той не го зачита.

Днес ще запише мач №184 в европейски турнири, като има 98 победи в тях. Ще дойде уверен в успех номер 99, но Локо със сигурност таи надежди, че е възможно да промени плановете на Специалния.

Въпреки големите си успехи и над 20 сериозни трофея в кариерата, Моуриньо има история и на поражения от аутсайдери в Европа. Макар обикновено да ги е поправял бързо. Днес обаче реванш няма... Каквото ще става, ще става тази вечер на "Лаута"!

Поражения като това от Полония (Варшава) с Порто (0:2), като странното 0:1 от изпадащия в онзи момент френски Ланс пак с португалския тим, като 1:2 от Фенербахче с Юнайтед и 2:3 от Галатасарай, когато води Реал, са някакво упование за надежда на отбора на Бруно Акрапович днес. Да, Локо не е нито Фенербахче, нито Галатасарай. Но и днес Жозе не води ни Юнайтед, ни Реал, нали!?

Ако изчистим масата от историческите справки и погледнем актуалната ситуация, няма по-добър момент да срещнеш Тотнъм. Начало на сезона след дълга пауза и нарушена предсезонна подготовка, между два тежки мача в първенството (след 0:1 от Евертън в неделя идва гостуване на Саутхемптън след 3 дни), колебания около трансферния пазар, а и леки сътресения в клуба след критики от Жозе към играчи.

Въпреки всички тези фактори, Локо има нужда от нещо повече от изненада, за да продължи напред. Има нужда от сензация на ръба на чудото. Толкова е голяма пропастта между българското и английското първенство.

Но в един мач на свой терен, мечтите все пак са безплатни.

При всички положения, днес за българския футбол е специален ден. Дори само заради идването тук на Специалния. /dir.bg

Main Menu