Печат на тази страница

Христо Бонев: Смятам, че Локомотив Пд заслужено е на първо място

08 Окт 2020 15:18

Локомотив (Пловдив) оглави класирането в елита след успеха над Берое с 3:1 в Стара Загора. За това, както и много други аспекти, "Тема: Спорт" потърси за интервю почетния президент на клуба Христо Бонев. Той говори както за играта на тима, треньора Бруно Акрапович, така и за предстоящия днес мач на националите с Унгария.

Г-н Бонев, възможността Берое или Локомотив (Пловдив) да излезе на първо място, след мача помежду им, оказа ли влияние на качеството на двубоя?

- Да. Ще съм откровен докрай. През първото полувреме имаше лек превес за Берое, но нямаха стопроцентово положение за гол. Бяха много добре организирани в средата на терена, комбинираха добре и задържаха умело топката. Искаха да използват бързината на изключително скоростните състезатели, които имат. Но Бруно Акрапович отново, както срещу ЦСКА-София, беше взел нужните мерки. През второто полувреме обаче се получи коренна разлика. Не зная Акрапович какво е говорил на почивката в съблекалнята, но Локомотив беше този, който диктуваше играта след нея. Локомотив беше този, който имаше контрол на топката и използвайки увлечението на Берое на всяка цена да победи, за да заеме първото място, усети празните пространства, които съперникът остави, и го наказа, Илич и Алмейда вкараха идентични голове, които дойдоха от заучени изпълнения на фалове. Диниш Алмейда за мен е най-добрият чужденец, който играе в българското първенство.

Представянето на Локо сякаш е правопропорционално с увеличаването на броя на феновете по трибуните?

- Съгласен съм и това е още един факт, който забелязвам не само аз, но и цяла България. Поведението на нашите фенове развълнува не само мен. Изключително компетентно, възпитано и мъжки се държа агитката ни в препълнения сектор за гости в Стара Загора. Вижда се, че все повече публика идва на стадиона и дано скоро паднат ограниченията и мерките, за да може "Лаута" да се пълни. Появата на "книжния Локомотив" в сектора с нашите фенове в Стара Загора накара хората да си помислят, че футболът наистина е едно изкуство, което кара състезателите да изпитват удоволствие от играта, а привържениците да им отвръщат със същата любов.

Заслужено ли Локомотив е на върха в класирането?

- Смятам, че с играта, която показва, е заслужено. Все пак знаем, че мачът на Лудогорец с Арда бе отложен. Всеки футболист и треньор иска да е на първото място. Няма да го обяви предварително, тъй като после може да стане така, че хората да му се подиграват. Но и Акрапович, и Крушарски, и цялото ръководство, заедно с играчите, са изключително щастливи от този факт. Разбира се, и аз, защото от много време не съм виждал толкова стойностна игра от нашия отбор.

Може ли да кажем, че Локомотив мечтае за първото място?

- Ние сме мечтали и когато сме били най-зле. А сега мечтите ни са много големи, но ще видим. Има още толкова мачове до края. Началото е повече от добро и обещаващо. Всичко си зависи от нас. Защото, когато се вдига нивото на игра в клубовете, се вдига и това на националния отбор.

В тази връзка какво очаквате от баража с Унгария?

- Искрено се надявам и пожелавам на Георги Дерменджиев и момчетата да стигнат до победата. Преди години Унгария беше сред най-силните отбори в Европа. Още преди мен класата им е била много, много висока. Аз съм играл срещу Унгария и сме ги били в София. Но те винаги са били школа и при всички положения трябва да постъпим сериозно и отговорно, ако искаме да имаме шансове. Трябва да бъдем и хитри. Дерменджиев знае какво да направи.

Вярвали ли сте, че Бруно Акрапович ще може да изкара три години начело на Локомотив, които ще навърши скоро?

- Аз винаги съм бил честен и откровен човек. В началото имах много отрицателно отношение към Акрапович и не само аз, а много хора. Единствен, който стоеше зад гърба на Акрапович, беше Крушарски и сега двамата берат плодовете. Какво да кажа, когато резултатите говорят, и боговете мълчат.

В кръга на шегата, дори и Христо Бонев мълчи...

- Не, не мълча. Казвам истината, защото тези успехи, които имат Акрапович, Крушарски, Гонзо и самите футболисти, ме карат да се чувствам изключително горд и щастлив. Аз имам достойнството да се извиня на треньора, но такава беше обстановката тогава.

Може ли да кажем, че в Локомотив вече витае един шампионски дух, след като в щаба са играчи, които са вдигали титлата като Тунчев, Георги Илиев, Ванчо Траянов?

- Точно така. Там е и Стоян Колев, който дойде след шампионския сезон и остави следа. Ние разбираме каква е действителността в България. Лудогорец и ЦСКА-София дават много пари, за да закупят качествени футболисти, а Крушарски с това, което има като финансови възможности, направи чудеса, заедно с Акрапович.

Като заговорихте за финансови възможности, не мога да не ви питам за случващото се в Ботев Пловдив, как приемате всичко това?

- Противници сме били по време на мачовете, 90 минути, които сме играли. Но пловдивското в нас не може да се загуби. Не е хубаво да се бъркам в нещата на Ботев, защото си имат ръководство, но то трябва да намери най-верния път, за да спаси клуба. Мисля, че те ще се оправят.

Main Menu