Локомотив Пловдив победи Локомотив София и е първият 1/4-финалист за Купата (репортаж)

26 Окт 2021 14:47

Локомотив (Пловдив) продължава напред в турнира за Купата на България след успех с 2:0 над Локомотив (София). Капитанът на пловдивчани Димитър Илиев (46) се разписа в началото на второто полувреме, а Кристиан Гомис (90+3) оформи крайния резултат след страхотен самостоятелен рейд. "Смърфовете" бяха по-добрият тим на терена и не дори не позволиха сериозни опасности пред вратата на Илко Пиргов. С победата в "Надежда" Локомотив (Пловдив) продължава към 1/4-финалите.

Двубоят в столицата започна с минута мълчание, с която бе почетена паметта на родната футболна легенда Александър Шаламанов, който си отиде от този свят на 80-годишна възраст. Още във втората минута на срещата домакините стигнаха до свободен удар пред наказателното поле на „смърфовете”, но центрирането бе слабо и защитата на гостите се справи. Секунди по-късно играчите на Александър Тунчев организираха контраатака, при която Парвиз Умарбаев бе изведен зад отбраната на Локо София, но в последния момент бранител на „червено-черните” се намеси отлично и отне топката на своя противник. В 8-ата минута гостите от Пловдив също стигнаха до опасен свободен удар на границата на наказателното поле отдясно по нападението. След подаването в пеналтерията бранител на домакините игра с глава, а след това вратарят Александър Любенов изби в ъглов удар.

Локомотив София създаде първата по-сериозна опасност в мача в 22-ата минута. След двойно подаване между Валентин Николов и Мики Орачев, последният излезе сам срещу Илко Пиргов, но стреля встрани от десния стълб на вратата на Локомотив Пловдив. Парвиз Умарбаев стреля от фал в 26-ата минута, но право в ръцете на Александър Любенов, който не беше затруднен по никакъв начин. В 28-ата минута Пинсон директно от корнер се опита да изненада Илко Пиргов, който не беше достатъчно убедителен, но след това беше извършено нарушение срещу него. Веднага в следващата атака Лукас Салинас влезе в наказателното поле на Локомотив София и стреля, но топката рикошира в крака на Мики Орачев и прелетя над напречната греда в корнер.

Последва период, в който отново събитията на терена не позволиха на зрителите на стадиона в столичния квартал "Надежда" да видят нещо по-интересно. Така се стигна до 40-ата минута, в която Димитър Илиев подаде с едно докосване към нахлуващия в наказателното поле Лукас Салианс. Халфът веднага стреля, но Любенов се намеси и запази вратата си суха. В последната минута на първото полувреме Димитър Илиев получи подарък. Топката беше върната назад, а Божидар Кацаров се подхлъзна. Това позволи на капитана на Локомотив (Пд) да напредне към наказателното поле. Илиев си нагласи топката на левия крак и стреля, но над вратата.

Втората част започна по най-добрия начин за „смърфовете”, които откриха резултата още в първата си атака. Капитанът на гостите реализира поредния си гол с „черно-бялата” фланелка, за да даде преднина на своите. Илиев получи на близо 25 метра фронтално срещу вратата, пое топката и с шут с десния крак изненада вратаря на домакините. Ударът му по диагонала срещна десния страничен стълб, а след това влетя в мрежата за 1:0.

Футболистите на Локомотив София имаха претенции за дузпа в 55-ата минута. Кристиан Гомис направи един необмислен шпагат в наказателното поле и останаха сериозни съмнения, че изрита играч на Локомотив София, но съдията Валентин Железов подмина ситуацията.

Четвърт час преди края на двубоя, Рапосо бе изведен отлично по десния фланг, стигна топката почти до аутлинията и центрира на далечната греда, където Пинсон бе оставен непокрит и стреля, но над вратата. Проблемите за старши треньора Иван Колев станаха още по-сериозни, след като появилият се като резерва Илия Димитров трябваше принудително да напусне терена само десет минути, след като се появи на терена. Бившият футболист на Левски получи травма и бе заменен от Раел Лолала.

Точка на спора в „Надежда” сложи Кристиан Гомис, който се разписа в продължението на мача. След корнер в полза на домакините, при който в атака се включи и вратарят Александър Любенов, гостите се справиха с центрирането, а топката попадна в Гомис. Футболистът на гостите пое коженото кълбо и след като пробяга почти целия терена и не бе спрян от нито един бранител, спокойно насочи топката в опразнената врата за крайното 2:0.

 

Стартови състави:

ЛОКОМОТИВ (СОФИЯ): Александър Любенов, Селсо Рапосо, Георгиос Катсикас, Пламен Крачунов, Мики Орачев, Красимир Милошев, Божидар Кацаров, Валентин Николов, Александър Александров, Мохамед Бухмиди, Виржил Пинсон;

ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ): Илко Пиргов, Кристиан Гомис, Мартин Паскалев, Йосип Томашевич, Петър Витанов, Бирсент Карагарен, Шакил Сно, Лукас Салинас, Парвиз Умарбаев, Димитър Илиев, Георги Минчев;

Main Menu