Печат на тази страница

Витанов: „Новият“ Локо ще бъде фактор в първенството

19 Юни 2022 09:55

Петър Витанов е един от основните футболисти на Локомотив Пловдив в последните години. С черно-белия екип той спечели Купата на България, триумфира в мача за Суперкупата и се окичи със сребърните медали в шампионата преди година. 27-годишният полузащитник говори пред „Тема Спорт“ за състоянието на тима, за амбициите на пловдивчани, за работата с новия старши треньор Александър Томаш и очакванията си за новия сезон и развоя на шампионата.

Пепи, старите хора в България казват, че на нов началник и младо прасе не бива да се радваме, защото не се знае какво ще излезе… И ако приемем, че в началото не сте се зарадвали на Александър Томаш, то вече се познавате доста добре. Как се приемат промените, които въведе той в Локо Пд?

– Вече работим повече от два месеца с г-н Томаш и неговия щаб и мога да кажа, че свикнахме с новите изисквания. Наистина в първите дни и седмици не бе лесно, защото той от самото начало потърси рязка промяна в много отношения. Не ни бе трудно да разберем, че го прави в името на отбора и да му повярваме, опитва да извлече максимума от нас. В първите дни и седмици със сигурност е имало малко стрес, но впоследствие, колкото повече разбирахме философията му за футбола, толкова по-добре се чувствахме. Няма футболист, който да не е щастлив, когато треньорът изисква владеене на топката, контрол на събитията, атаки. В този смисъл смятам, че тази тактика е по-добра.

Но преди това Локо Пд постигна сериозни успехи в съвсем друга формация и начин на игра…

– Успехите са си успехи и те ще останат завинаги в историята на Локомотив. Ние сме щастливи, че донесохме тази радост на нашите фенове, но това вече е история и

не можем да

лежим на

стари лаври

Няма как да вървиш нагоре, без да се променяш и усъвършенстваш. Убеден съм, че Локо ще запише много победи и с новото си лице и ще бъдем фактор в първенството. Това, че сме изпратили слаба кампания, не означава, че няма да се вдигнем и да се върнем на пътя на успеха.

Колко различен е Александър Томаш от Бруно Акрапович и Александър Тунчев?

– Много е различен. Всеки от тези треньори е дал много на Локомотив и на нас в частност като футболисти. Томаш е перфекционист, държи на дисциплината и по мое мнение е отличен психолог. Смятам, че всички в отбора са щастливи да работят с него, защото той държи на новите тенденции във футбола и рядко правим едно и също на тренировка, което помага да преодолеем по-лесно високите натоварвания и интензитета в заниманията.

През пролетта не успяхте да постигнете победа в 6 мача под ръководството на Александър Томаш. В повечето от тях имахте превъзходство, но все нещо не ви достигаше, като 3 последователно пропуснати дузпи сякаш бяха върхът на липсата на шанс… Само късмет ли не ви достигна?

– Не, не бива да се оправдаваме с липса на шанс или съдийски грешки. Аз също смятам, че играхме по-добре от нашите съперници и заслужавахме да спечелим, но в крайна сметка също допускахме грешки, което ни лиши от успеха. Сега трябва да сведем тези пропуски до минимум и резултатите ще дойдат.

Вече постигнахте такъв в контролата срещу Черно море…

– Тези резултати нямат значение. Да, несъмнено е по-добре да побеждаваш независимо какъв е мачът, но на този етап е по-важно да се синхронизираме, да подобрим представянето си в различните фази на играта, да внедрим нови компоненти.

Локомотив бе напуснат от ключови фигури като Гомис, Умарбаев, Салинас. Как ще се компенсират тези липси?

– Ние вече свикнахме. Миналия сезон също си тръгнаха основни футболисти. Сега привлякохме нови момчета, които са доста качествени футболисти. Вярвам, че ще имаме още няколко нови попълнения, които ще вдигнат класата и ще дадат ширина в състава и опции пред треньора. Най-важното е, че

атмосферата

в съблекалнята

е много добра

Томаш ни върна увереността в собствените сили и отново се чувстваме като колектив и едно цяло, което е готово да побеждава.

В първите 5 кръга на шампионата предстоят срещи с преодолими противници, като изключим гостуването на Лудогорец във втори кръг. Какъв старт очакваш?

– С този въпрос явно малко ни подценявате. Не смятам, че Лудогорец трябва да го изключваме от групата на “преодолимите”. Не бива да подценяваме никой и да си мислим, че ще победим без напрежение, но не бива и да се страхуваме. Просто трябва да правим това, което се изисква от нас, да следваме указанията на треньора и съм убеден, че ще започнем много силно шампионата. Ще направим много силен мач и в Разград и съм уверен, че имаме сили да изненадаме всички, които са ни подценявали. Локомотив вече показа, че не играе като обречен срещу Лудогорец.

Като цяло какви са очакванията ти за първенството?

– Смятам, че ни предстои един от най-интересните и оспорвани сезони. Ние, Лудогорец, ЦСКА, Левски, Ботев Пд, Черно море, ФК ЦСКА 1948 София ще се хвърлят в битка за призовите места и ще бъде доста напечено. Това със сигурност ще повиши интереса на феновете и се надявам да станат запомнящи се мачове.

А обявиха ли шефовете и треньорите конкретни цели пред вас?

– Целите пред Локомотив ще са победа и максимално добро представяне във всеки мач.

Преди време Александър Томаш заяви, че иска да вижда от футболистите си характера и всеотдайността, които демонстрират феновете на тима…

– Убеден съм, че ще го види. Той също така каза, че ще изгради отбор, който да се бори с най-добрите и вътрешното ми усещане е, че е на път да успее.

Преди няколко дни се появиха информации, че преговаряш с ФК ЦСКА 1948 София…

– Не знам откъде се появиха тези неща, но няма нищо вярно.

Искам да остана

в Локо Пловдив

Чувствам се щастлив тук.

Направи впечатление, че от Локо Пд бяха едни от първите, които реагираха и изразиха подкрепата си за звездата на Ботев Тодор Неделев след инцидента, който той претърпя…

– Нормално е. Ние бяхме шокирани, когато разбрахме. Това, че сме съперници на терена на клубно ниво не означава, че нямаме респект един към друг. Още повече, че сме били съотборници в националния отбор и приятели в живота. Искрено се надявам Тошко да се възстанови час по-скоро и отново да излезем един срещу друг. Той е един от най-добрите футболисти в България и е удоволствие да играя срещу него.

Сам спомена националния отбор… Колко трудно е да се гледа отстрани показаното в последните мачове, още повече че си бил част от тази съблекалня?

– Резултатите наистина не бяха добри и както за мен бе много трудно да гледам, но знам, че на момчетата в отбора и на терена им е било още по-тежко. Сега ни остава да си пожелаем с много вяра и работа да се излезе от това положение. Аз смятам, че въпреки многото критики България разполага с добри футболисти и може да се излезе от кризата.

Main Menu