Красен Кралев: Оптимист съм за 2019 г., ще дадем заявки за медали на Олимпиадата. Трябва да опитаме със Световното по футбол

28 Дек 2018 13:21

 

2018 година бе изключително успешна за българския спорт, а очакванията са 2019 година също да е добра. Това мнение изказа министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването „Още от деня“ по БНТ, като подчерта, че е оптимист за новата година.

„Изключително доволен съм, това беше една от най-успешните години за дълъг период от време. Освен успехите на елитните атлети, имахме и феноменално представяне на младите надежди на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Там от 24 души, които изпратихме, 17 се класираха в топ 6, а 10 взеха медали. Това е най-добрата новина за тази година“, заяви Кралев.

По думите му имаме много силна нова вълна от атлети, която се подготвя през последните години и е готова да щурмува световните върхове. Кралев отличи имената на спортисти като Александра Начева, баща и син Андрееви, Адриан Андреев в тениса и др.

„2019 е предолимпийската година, когато ще сверим часовниците си. Надявам се и догодина да дадем заявки в кои спортове ще търсим медали на Олимпиадата“, посочи Кралев и заяви че е оптимист.

Смятам, че трябва да опитаме – това заяви спортният министър по повод идеята България да кандидатства заедно с Гърция, Румъния и Сърбия за Мондиал 2030. Кралев е на мнение, че можем да се справим с организацията на световното първенство. Това, което трябва да се направи и в четирите страни, е да се изградят стадиони, които да отговарят на изискванията. По думите му подобна кандидатура има значение не само в спорта.

„Това е ясен политически знак, че балканските държави оттук нататък са намерили общ език за едно мирно съжителство и да защитават заедно своите икономически и политически интереси“, заяви Кралев.

Последните разчети за световното, което ще е в Мексико, САЩ и Канада показват инвестиции за 3 млрд. и приходи от 14 млрд. Чистата печалба ще е 11 млрд.

България се отличи с перфектна организация на три световни домакинства през 2018 година – по волейбол, художествена гимнастика и гребане.

„Домакинствата бяха отлично организирани и повече от месец в целя свят се говореше добре за България. Имаше голям интерес от страна на чуждестранни медии и фенове“, посочи министърът. Веднага след приключването на световното по художествена гимнастика, кандидатствахме за ново след 4 години. Така България ще бъде отново домакин на световно, което ще е и квалификация за олимпийските игри.

Кралев е категоричен и че за добрата подготовка на спортистите ни е нужна добра база.

„Проблемът със спортната инфраструктура е, че нищо не бе направено до първото правителство на премиера Борисов. Нищо не бе направено близо 30 години“, припомни спортният министър и обясни, че въпреки големите инвестиции в момента, трудно се наваксва изгубеното време. И в момента продължават редица реконструкции на спортни зали в страната

Main Menu