Ватикана се готви за Олимпиада

11 Ян 2019 16:21

Свещеници, монахини, швейцарски гвардейци - скоро всички те може да участват в Олимпийски игри, тъй като Ватикана създаде официално спортна федерация след споразумение с Италианския олимпийски комитет, предаде Франс прес.

Монсеньор Мелкор Санчес де Тока и Алмеда, номер три в папския съвет и президент на Спортната федерация на Ватикана, заяви: "Мечтата ни е да видим знамето на Светия престол сред знамената, които дефилират по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри".

На първо време 60 атлети от Ватикана - монахини, свещеници, швейцарски гвардейци и други служители, могат да се включват в по-малки надпревари, като Средиземноморските игри. Ватикана вече има отбор по футбол и по крикет. Споразумението с Италианския олимпийски комитет позволява на ватиканските спортисти да участват в национални и международни състезания, да имат достъп до медицински и тренировъчни съоръжения в Италия.

Най-младият член на спортния тим на Ватикана е швейцарски гвардеец, който е само на 19 години. Най-възрастният е 62-годишен професор в апостолическата библиотека. Двама млади кандидати за убежище, които са на 19 и 20 години и са от Гамбия и от Сенегал, също са регистрирани като почетни членове на отбора. Първото състезание, на което ще участват спортистите на Светия престол, е 10-километровото бягане в чест на Мигел Санчес на 20 януари. Санчес беше маратонец, изчезнал по време на диктатурата в Аржентина.

 

Main Menu