Роналдо донесе първия си трофей с екипа на Ювентус

16 Ян 2019 21:46

Мегазвездата Кристиано Роналдо направи Ювентус тотален хегемон в Италия. Шампионите надвиха с 1:0 Милан във финала за Суперкупата на Италия - 2018 година, а CR7 отбеляза единственото попадение в 61-ата минута. Така португалецът спечели първи трофей с "бианконерите", които вече доминират на Апенините по всички показатели. Торинският гранд спечели осми рекорден трофей в надпреварата, като изпревари именно "росонерите", които останаха със седем. Старата госпожа вече рекордьор по титли - 34, рекордьор по Купи на Италия - 13, както и рекордьор по Суперкупи - 8. Това пък е втори требъл на Апенините за Алегри, който взе трите трофея с Ювентус и през 2015 година.

Срещата се игра в Саудитска арабия на пред пълнения стадион "Крал Абдула Спортс Сити" в Джеда. "Червено-черните" удариха греда в 48-ата минута, когато късметът обърна гръб на Патрик Кутроне, а Франк Кесие получи червен картон след намесата на ВАР в 74-ата минута, което се оказа решаващо. Две попадения на Матюиди (34) и Дибала (68) пък бяха отменени правилно поради засади.

Масимилиано Алегри искаше задължителен триумф дори в редовното време, след като загуби сблъсъците за трофея през 2014 г., 2016 г., и 2017 г., начело на Старата госпожа. Той има четири поредни дубъла на Апенините начело на "бианконерите".

Именно порадни тази причина заложи на най-доброто, като не може да разчита само на контузения Марио Манджукич, който остана в Торино. Войсчех Шчесни бе на вратата, а Жоао Кансело, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини и Алекс Сандро бяха защитниците пред него. Родриго Бентанкур, Миралем Пянич и Блес Матюиди бяха халфовете в схемата 4-3-3, а Дъглас Коща, Пауло Дибала и Кристиано Роналдо действаха в атака.

Дженаро Гатузо изведе тима си във втори финал в своята кариера срещу Ювентус. Преди осем месеца шампионите разпиляха "росонерите" с 0:4 във финала за Купата на Италия. Преди три години Милан отново беше загубил финала за Купата, но после спечели след дузпи мача за Суперкупата на Италия в Катар. Най-голямата звезда на миланистите Гонсало Игуаин се разболя и остана на пейката.
Джанлуиджи Донарума, който беше големият грешник във финала на "Олимпико" през май, бе на вратата. Давиде Калабрия, Кристиан Сапата, Алесио Романьоли и Рикардо Родригес бяха в защита. Новото попълнение Лукас Пакета действаше с Франк Кесие и Тиемуе Бакайоко в центъра на терена, а Самуел Кастийехо, Патрик Кутроне и Хакан Чалханоглу бяха в атака.
Първата възможност беше 4-ата минута, но Коща стреля в опасна близост от дясната греда на Донарума. После в 17-ата минута Кансело също стреля силно покрай дясната греда на гостите. Бакайоко пропусна да се възползва от лошо излизане на Шчесни, а Киелини завърши лошо светкавична контраатака на "бианконерите". В 35-ата минута гол на Матюиди беше отменен поради засада.

Последните минути на първата част Юве натисна съперника, а в 43-ата минута Кристиано Роналдо се размина с това да вкара фантастичен гол. Португалецът се изхвърли във въздуха и стреля от воле, но топката тупна в земята и премина на сантиметри от горната греда на Донарума. Последва и най-добрата възможност за "червено-черните", когато Чалханоглу отправи диагонален удар, но Шчесни изби и след това хвана топката.

Второто полувреме започна с отличен шанс за Милан, но Кутроне удари горната греда в 48-ата минута. Нападателят се възползва от грешка в защитата на Юве, когато Пянич прати топката в краката му, той стреля светкавично с левия крак, но коженото кълбо се отби в гредата.

След хубав пробив на Роналдо в 53-ата минута, "бяло-черните" искаха дузпа за игра с ръка на Сапата. Суперзвездата на Юве пък отправи първия удар в очертанията на вратата в 58-ата минута, който беше избит от Донарума.

Роналдо даде аванс на Ювентус в 61-ата минута. Кристиано засече с глава отлично подаване на Пянич. Седмицата се измъкна на ръба от засада, като беше покрит от Родригес и стреля слабо, но топката мина между ръцете на Донарума и спря в мрежата за 1:0. Попадението е негово 16-то за клуба.

Втори гол на шампионите беше отменен в 68-ата минута, когато Дибала прати топката в мрежата след двойно подаване с Матюиди, който беше зад защитата./sportal.bg

 

Main Menu