Барселона може да бъде изхвърлен от турнира за Купата на Испания

18 Ян 2019 12:32

Отборът на Барселона е излязъл с нередовен състав в първия мач срещу Леванте (1:2) от 1/8-финалите на Купата на Краля, съобщава “Ел Мундо”. Защитникът Чуми беше титляр във въпросния мач, въпреки че е трябвало да изтърпи наказание за натрупани жълти картони, получени с дубъла на клуба.

От вестника цитират член 56.3 на дисциплинарния правилник, според който: “докато не изтърпи наказанието си с тима, не може да участва в мачове на първия състав. (…) Санкционираният футболист не може да играе за нито един от тези тимове или клубове, докато не изтече наложеното наказание за определените според категорията провинение срещи”. Това засяга специално играчите, които играят във филиали. В останалите случаи натрупаните жълти картони важат за състезанието, за което се отнасят.

Това нарушение може да доведе до изваждане на тима от турнира. Според член 76 на Дисциплинарния кодекс на Испанската футболна федерация: “На клуб, който неправомерно използва играч в разрез с регламентираните изисквания в даден мач, въпросния двубой му се присъжда като служебна загуба с 0:3.” Чуми получи петия жълт картон в двубоя на Барселона Б срещу Кастейон на 6-ти януари и изтърпя наказанието си в последвалия шампионатен двубой срещу Алкояно, който обаче беше след този на първия тим срещу Леванте. Според нормативите обаче първо трябва да изтече санкцията и едва тогава може да играе с първия отбор.

От Барселона се защитават с член 28, според който “леките” наказания се изтърпяват в същото състезание. “Ел Мундо” се позовава на свои юридически източници, които твърдят, че въпросният член важи за правото да играе едновременно за два отбора, но не и за този случай. Това, което спасява Барселона, е, че според същия правилник от Леванте са имали 48 часа да подадат жалба, което не се е случило. Затова и от Федерацията за момента не предприемат никакви действия. Ако постъпи жалба днес, съдията на турнира бързо трябва да разреши казуса, тъй като срещата реванш е от 21:30 часа тази вечер.

Случаят напомня на този, заради който Реал Мадрид беше изключен от Купата на Краля през сезон 2015/16, когато Денис Черишев участва в мач на тима от турнира, въпреки че имаше наказание, получено в предишния му клуб Виляреал./sportal.bg

Main Menu