Валенсия препъна Барса на "Ноу Камп"

03 Фев 2019 00:34

Шампионът на Испания Барселона направи 2:2 с Валенсия в битка от 22-ия кръг на Ла Лига, играна на "Камп Ноу", прекъсвайки серията си от осем поредни победи в Ла Лига. Каталунците изоставаха с 0:2 след попадения на Кевин Гамейро (24) и Дани Парехо (32 - дузпа). Лионел Меси реализира на два пъти (39 - дузпа и 64). Аржентинецът получи контузия в средата на втората част, доигра срещата, но тепърва предстои да разберем дали се нуждае от възстановяване. "Лос кулес" временно взеха преднина от шест точки пред втория Атлетико Мадрид, който утре гостува на Бетис.

Ернесто Валверде направи няколко промени предвид предстоящия мач с Реал Мадрид в сряда вечер. Клеман Лангле, Жорди Алба, Серхио Бускетс и Артур отстъпиха местата си на Томас Вермален, Сержи Роберто, Карлес Аленя и Артуро Видал. Лионел Меси, Луис Суарес и Филипе Коутиньо оформиха нападателното трио. Марселино подреди 4-4-2 с Родриго Морено и Кевин Гамейро в атака.

Гостите от "Местайя" създадоха великолепна голова възможност след едва две минути игра. Защитата на каталунците не се подреди добре, Дани Парехо и Дани Вас направиха двойно подаване, номер 10 получи около дузпата и стреля без забавяне. Марк-Андре тер Стеген изби настрани, Денис Черишев беше наблизо и шутира по диагонала, удряйки страничната греда. По-малко от минута по-късно "блаугранас" изградиха скоростна акция, Меси навлезе с топка в краката в наказателното поле, но беше блокиран.

В деветата минута Сержи Роберто не игра съсредоточено при изнасянето на топката, Вас отне и бързо насочи към Парехо, чийто удар не се получи. Минута по-късно играчите на Барселона поискаха дузпа. Меси подаде към Нелсон Семедо, който си поведе топката и шутира по посока на вратата. Топката първо се удари в кръста на Габриел Паулища, а след това в разперената му ръка. Съдията прецени, че няма дузпа, тъй като играта с ръка е след рикошет.

В 15-ата Коутиньо завъртя топката по диагонала и затрудни сериозно стража Нето, който плонжира и изби. В 17-ата по-късно Аленя много добре се пребори за топката и извоюва позиция. Две секунди по-късно Сержи Роберто получи отляво и при опит да центрира затрудни сериозно вратаря. В 20-ата Артуро Видал закъсня при атаката към топката и влезе грубичко в краката на съперник. Чилиецът имаше късмет, че съдията даде авантаж и подмина картона.

В 24-ата Меси падна пред наказателното поле на "прилепите", след като беше побутнат от Парехо. Съдията не видя нарушение и се получи светкавична контра. Родриго чудесно изведе Гамейро, който шутира от осем метра, поразявайки вратата на Тер Стеген - 0:1. В 26-ата Коутиньо напредна отляво, опита центриране, топката рикошира в гърдите на Есекиел Гарай и се запъти към вратата на Нето - стражът показа забележителен рефлекс и изби.

В 30-ата защитата на "лос кулес" отново действаше твърде тромаво и допусна огромна пробойна, като за това допринесе и отсъствието на Жерард Пике, който получаваше лекарска помощ. Нямаше ги централните бранители, а Вас изпревари Сержи Роберто. Защитникът видимо повали съперника и реферът отсъди дузпа без колебание. Капитанът на валенсианци Парехо реализира със страховит шут до гредата - 0:2.

"Синьо-червените" успяха да върнат гол до почивката и да излязат от шока. В 37-ата Меси подаде в наказателното поле към Семедо, който изпревари Тони Лато. Защитникът на валенсианци несъобразително протегна крак и спъна своя противник - дузпа. Меси реализира от бялата точка и върна искрата по трибуните. До края на полувремето барселонският тим пропусна да вкара поне още един гол. В 43-ата след късо изпълнение на корнер Сержи Роберто шутира силно към близкия ъгъл. Топката срещна гредата, след което се отби от тялото на вратаря, но не влезе в мрежата.

В 45-ата Иван Ракитич хитро изведе Меси на ръба на засадата. Аржентинецът стреля от въздуха и прати кълбото над гредата. Като цяло испанският шампион показа много слабости преди почивката, като се видяха страшно много пробойни в средата на терена и в защитния вал.

За началото на втората част очаквано се появи Жорди Алба. Любопитното е, че той смени Семедо, а Сержи Роберто се премести като десен защитник. Още преди да е изминала и минута от старта на полувремето Меси нанесе свиреп удар от дъгата - Нето беше подготвен и изпъкна с брилянтно избиване. В 49-ата Ла Пулга събра няколко бранители на дъгата и хитро подаде наляво за Коутиньо, който опита центриране на далечната греда, но намери съотборник. Получи се разбъркване и силен удар на Сержи Роберто, при който топката не успя да намери пролука към вратата.

Минута по-късно Меси потърси Алба, той отново тръгна да подава за Лео, топката стигна до Суарес в наказателното поле, а след това и до "десетката" на Барса. Аржентинецът видя Алба, който реши да стреля и го направи изключително неточно с неудобния си десен крак. С началото на полувремето каталунците буквално "задушиха" своя опонент в наказателното му поле. В 52-ата Аленя шутира от 20 метра, топката тупна коварно, но стражът на "лос че" отново показа класа. В 54-ата Сержи Роберто центрира отдясно, получи се рикошет, вратарят не помръдна, ала "синьо-червените" отново нямаха късмет и топката се отклони от гредата.

В 60-ата "бяло-черните" за първи път минаха центъра, но атаката беше много опасна. Разредената отбрана на "синьо-червените" пропусна Родриго, който финтира Вермален и излезе сам срещу вратаря, след което загуби дуела с Тер Стеген. Секунда по-късно Дани Вас шутира силно - Алба беше на точното място и застана на пътя на топката. В 63-ата "прилепите" пропуснаха още едно кристално положение. Денис Черишев залъга Пике и центрира отляво към далечната греда, където Родриго се хвърли на шпагат и засече топката и от много близо не намери вратата.

Минута по-късно Барселона изравни. Луис Суарес навлезе в наказателното поле, топката излезе към дъгата, където Артуро Видал подаде за Меси. Геният от Росарио завъртя топката в стил "банан", пращайки я в долния десен ъгъл на статичния Нето - 2:2. Малко след отбелязания гол Лео трябваше да получи лекарска помощ на тъчлинията и отсъстваше от терена няколко минути. Меси се върна на терена, но видимо внимаваше за крака си. В 80-ата резервата Санти Мина получи топката пред наказателното поле и стреля - предвидимо за вратаря.

В 89-ата Меси завъртя топката за далечно подаване към Жорди Алба. Левият защитник получи в наказателното поле, но реши да спира топката и загуби предимството си. В крайна сметка силите и идеите на каталунците не стигнаха за трети гол и домакините взеха само точка.

В сряда вечер Реал Мадрид гостува на "Камп Ноу" в първи 1/2-финал за Купата на краля. Големият въпрос сега е свързан със състоянието на Лео Меси./sportal.bg

Main Menu