Барса сгреши, Реал се доближи доста

10 Фев 2019 23:44

Отборите на Атлетик Билбао и Барселона завъртяха 0:0 в здрав сблъсък от 23-тия кръг на Ла Лига. Каталунците регистрираха второ последователно равенство в Примера (трето с мача за Купата на краля) и допуснаха Реал Мадрид да се доближи на шест точки от върха.

Лионел Меси попадна в стартовия състав на каталунците, след като преди четири дни беше резерва срещу Реал Мадрид. Луис Суарес и Филипе Коутиньо бяха другите двама в "синьо-червената" атака. Нелсон Семедо зае мястото на наказания Жорди Алба.

Гайска Гаритано подреди 4-2-3-1 с централен нападател Иняки Уилиямс, подпомаган от Маркел Сусаета, Раул Гарсия и изнесения напред бек Юри Берчиче.

Срещата на "Сан Мамес" започна с натиск на "лъвовете". В седмата минута Жерард Пике подцени центриране в наказателното поле, бързакът Иняки Уилиямс се добра до топката, но не успя да я насочи точно от въздуха. В 11-ата Артуро Видал сбърка при изнасянето, Юри Берчиче напредна отляво и реши да завърши атаката с удар - шутира силно по диагонала и топката не премина далеч от гредата - аут.

В 16-ата вратарят на домакините Яго Ерерин за малко да направи голям подарък на Луис Суарес. Стражът не се ориентира добре при пресата на уругваеца и би в неговия крак. За радост на "червено-белите" топката излезе в аут. При ответната атака капитанът на баските Маркел Сусаета шутира технично от границата на наказателното поле, стреляйки под гредата. Марк-Андре тер Стеген обаче показа майсторство и изби с една ръка. При последвалия корнер германският страж остана под топката и по чудо никой не успя да засече на втора греда.

В 22-ата "лос кулес" създадоха първата си голова възможност. Меси центрира към наказателното поле, където Луис Суарес изпревари Йерай Алварес, но ударът му с глава не беше точен. А изстрелът дойде от едва шест метра. Две минути по-късно лош пас на Тер Стеген позволи остра акция в "червено-бяло". Раул Гарсия получи непокрит в наказателното поле, умишлено си вдигна топката и стреля със задна ножица. Германският вратар беше избрал добра позиция и се справи, макар и да не улови първоначално.

В 26-ата вратарят на Атлетик изостави вратата си и Меси успя да насочи от около 25 метра, но нямаше късмет и кълбото кацна върху напречната греда. Секунда по-късно съдията назначи засадата. Повторенията обаче показаха, че няма засада и при евентуално попадение ВАР би трябвало да валидира попадението.

В 28-ата Йерай Алварес стигна до топката след опасно центриране от пряк свободен удар. Домакините обаче спечелиха само корнер след рикошет. "Лъвовете" пресираха добре и затрудняваха градежа на каталунските атаки. Видал и Бускетс често бяха поставяни под напрежение и бъркаха. В 37-ата Меси затрудни вратаря с коварен удар от 23 метра към близкия ъгъл. Ерерин опита да улови, ала топката отскочи от него и напусна очертанията на терена.

В 41-ата Раул Гарсия изпусна страхотно положение, шутирайки покрай близката греда от 12 метра. Испанецът настояваше яростно за корнер, но съдията реши друго. Повторенията ясно показаха, че топката се отклонява от крака на Сержи Роберто и това е очевиден корнер.

В 48-ата гостуващият тим поиска дузпа. Луис Суарес свали топката в наказателното поле и тя се удари в ръката на Оскар де Маркос. Съдията може би правилно прецени, че няма умисъл и ситуацията не е голова положение. След почивката каталунците изнесоха играта по-напред и по-настойчиво търсеха попадение. В 62-ата Гаритано смени Сусаета и пусна в игра Икер Муниаин.

В 65-ата билбаинци организираха страховита контра, притъпена от подаването на Муниаин надясно. Нападението завърши с мощен удар без подготовка на Микел Сан Хосе, след който топката профуча опасно покрай гредата. Шутът беше от 19 метра. В 71-ата Иняки Уилиямс опита да отклони с пета на първа греда, но беше блокиран от Лангле.

В 75-ата в игра за Барса се появи възстановеният Усман Дембеле, който очаквано смени Филипе Коутиньо, изиграл пореден сив мач. В 79-ата Иняки Уилиямс получи чудесна топка пред малкото наказателно поле, но Пике успя да заеме по-добрата позиция и да се справи със ситуацията. В 82-ата Тер Стеген направи магическо спасяване. Атлетик арзви чудесна бърза акция отдясно, Уилиямс овладя в наказателното поле и стреля отблизо, ала германският страж впечатли с брилянтна реакция, придвижвайки ръката си на пътя на топката.

В 86-ата каталунците отново сякаш забравиха защитата и позволиха скоростна акция на домакините. Иняки Уилиямс получи отдясно и шутира, но Тер Стеген пак внимаваше и улови. В 89-ата Пике изпревари вратаря, игра с топката с глава, но не я насочи в очертанията на вратата. В 90-ата съдията Дел Серо Гранде извади втори жълт картон на Оскар де Маркос заради игра с ръка./sportal.bg

Main Menu