Тотнъм с класика срещу Дортмунд и докосва четвъртфинала

14 Фев 2019 00:36

Отборът на Тотнъм гледа смело към 1/4-финалите в Шампионската лига след разгром с 3:0 над Борусия Дортмунд на "Уембли"."Шпорите" проспаха първото полувреме, когато Борусия беше по-опасният отбор, но след почивката излязоха преобразени. Домакините нанесоха своя удар в началото на второто полувреме чрез Сон. В 83-ата минута Ян Вертонген удвои аванса, а влезлият като резерва Фернандо Йоренте направи резултата класически. Така Тотнъм стана първият английски отбор с победа у дома над съперник от Германия във фазата на елиминациите на Шампионската лига след Манчестър Юнайтед, който победи през сезон 2010/2011 година Шалке 04 с 4:1 в полуфинален сблъсък на "Олд Трафорд".

“Шпорите” вече се намират в серия от четири поредни победи във всички турнири, докато тимът от Дортмунд допусна първа загуба след седем срещи, в които не позна поражението.

Двубоят започна с предимство за гостите, които владееха повече топката, но с напредването на времето “шпорите” изравниха играта. В 14-ата минута Юго Лорис показа класа, като отрази с крак удар на Кристиан Пулишич. Борусия си върна инициативата и отново постави под напрежение отбраната на Тотнъм. Към 26-ата минута ударите към вратата на Лорис бяха три срещу нито един в обратната посока.

В 36-ата минута се стигна до поредна опасност пред вратата на Тотнъм след удар на Дилейни, но Лорис отново спаси. В следващата атака Джейдън Санчо беше фаулиран от Давинсон Санчес пред наказателното поле, но реферът подмина нарушението и не отсъди пряк свободен удар за гостите от удобна позиция. В последната минута на редовното време Лорис с поредната си изключителна намеса отново опази опази вратата на Тотнъм от попадение след удар с глава на Загаду.

Второто полувреме започна с гол за домакините, което беше малко нелогично на фона на първата част. Хеунг-Мин Сон беше намерен непокрит пред вратата и с удар от въздуха кореецът откри резултата. След попадението настъпи пълна промяна в събитията на терена, като Тотнъм диктуваше играта. Единственото общо с първата част беше шумът, който вдигаше агитката от Дортмунд. В първите 20 минути “жълто-черните” отправиха един удар към вратата на Лорис, като той дори не попадна в очертанията й. Четвърт час преди края Тотнъм можеше да удвои, но ударът на Кристиан Ериксен рикошира в тялото на Дилейни и топката излезе. Останаха съмнения за игра с ръка, но след консултация с VAR те бяха разсеяни.

Така се стигна до 83-ата минута, когато Тотнъм постави съперника на колене. Орие центрира топката в наказателното поле право на крака на Вертонген, който с удар от въздуха направи Бюрки безпомощен. Само четири минути по-късно влезлият като резерва Фернандо Йоренте окончателно отказа гостите да търсят нещо в този мач с трети гол в мрежата им. Така Тотнъм гледа спокойно към реванша на 5 март в Дортмунд и е много близо до достигането на първи четвъртфинал в Шампионската лига от 2011 година насам./sportal.bg

Main Menu