Борислав Михайлов: Общата кандидатура е повод да подобрим спортната инфраструктура у нас /видео/

14 Фев 2019 15:14

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов даде обширно интервю за YouTube канала на централата BFU TV, в което направи своеобразна равносметка за изминалата една година от началото на четвъртия си мандат начело на БФС, говори за резултатите от Конгреса на УЕФА в Рим и обсъди съвместната кандидатура на България, Румъния, Сърбия и Гърция за домакинство на световно или европейско първенство.

"Тази кандидатура е чудесен повод да подобрим съществуващата и да изградим нова инфраструктура у нас, тъй като без такава няма как да кандидатстваш. Самата идея се роди на ниво министър-председатели и съм изключително щастлив, че премиерът Борисов има такова положително отношение към спорта. Убеден съм, че България ще има нов национален стадион, но това също минава през общата кандидатура", заяви Михайлов.

Президентът на БФС хвърли светлина и върху изборите за Изпълнителния комитет на УЕФА в Рим в началото на месеца: "Според мен грешката с невалидните бюлетини е нарочна - и двете включваха гласове за мен, с които щях да събера 27 вота и да отида на балотаж. Но поводи за притеснение няма - за вече близо 12 години в различни комисии и в Изпълкома на европейския футбол познавам всички правила, работата ми е оценена, резултатът ми е стабилен, тъй че доброто сътрудничество на БФС както с УЕФА, така и с ФИФА, ще продължи."

"Според мен сме на едно ниво с държавите от Централна и Източна Европа, с които традиционно се сравняваме. Ако говорим за разпределение на телевизионни права, ние сме по-напред от всички околни страни, като изключим доста по-голямата Румъния. Нашите клубове печелят повече от ТВ правата, отколкото в Хърватска, в Сърбия и прочие. Що се отнася до равносметката за първата година от четвъртия мандат, съм категоричен - федерацията става все по-стабилна финансово и организационно, в нея работят все повече млади хора, по мое мнение сме дори най-добрата спортна организация в България. Радвам се, че изпълняваме приетата Визия за бъдещето точно и навреме - защото онова, което беше представено на делегатите на Конгреса преди една година, не бяха просто хубави картинки и анализи, а нещо, което реално се случва и ще се случва."

Михайлов взе отношение и по формата и нивото на Първа лига и разкри бъдещите планове за структурата на първенството. "Новият формат на Първа лига се оказа сполучлив, затова ще го продължим. Според мен в първенството ни се играе хубав футбол; колкото до бройката чужденци, ние като администратор на шампионата не можем да направим нищо, тъй като България е в Европейския съюз – и ако тези състезатели имат паспорти от ЕС, никой не може да ги спре да играят. В този си вид Първа лига е по-атрактивна и интересна, като единственият детайл, който може би ще променим, касае изпадането в долната дивизия. Що се отнася до съдийските казуси, до една, максимум до две години, можем да въведем системата VAR. Там обаче отново го има човешкия фактор, пак има съдии зад екраните, грешки стават. Но съм сигурен, че тези технологии ще имат успех в България", заяви президентът на футболния съюз.

По повод обществените критики, касаещи конкретни клубове, Михайлов каза: "Българският футболен съюз винаги ще бъде необходимият грешник за един или друг. Обвиненията, че помагаме на Лудогорец, са безпочвени – просто с игрите, с играчите и с бизнес плана си в последно време Лудогорец показва, че е най-добрият отбор у нас и заслужено е шампион. На ЦСКА съм помагал много – и това в клуба много добре го знаят. Централата служи на всички отбори по един и същи начин."

Президентът на БФС изрази гордост от развитието на кадрите на централата и по-конкретно - от това на дългогодишния заместник-изпълнителен директор Павел Колев. "Павел е преминал всички нива в йерархията на УЕФА и ФИФА, всички възможни образователни курсове и програми, за да достигне до най-високото ниво. Стараем се да действаме така и с останалите ни служители – да им даваме възможност да се усъвършенстват, като инвестициите в тях са както на футболния съюз, така и на УЕФА. Част от работата на БФС е да развива кадрите си."

На въпроса как националният отбор е върнал доверието на публиката, Михайлов отговори следното: "Феновете харесват сегашния национален отбор, защото футболистите показват характер, дисциплина и себераздаване. Публиката иска да вижда точно това, защото е наясно със смяната на поколения и липсата на големите имена като Стоичков, Балъков, Лечков и Костадинов. Ако има нещо, за което съжалявам в кариерата си на ръководител, то е фактът, че досега не сме се класирали на голямо първенство - но вярвам, че този път ще успеем. Иначе като активен футболист и вратар ми беше много по-лесно, но пък се гордея и с постиженията си извън терена и на настоящата позиция. Харесвам работата си, обичам футбола - и така ще бъде винаги", завърши Михайлов.

Източник: БФС

Main Menu