Манчестър Сити остава най-скъпият отбор в света

07 Мар 2019 18:44

Шампионът на Англия Манчестър Сити е най-скъпият отбор в света, когато става дума за трансферна стойност на играчите към края на февруари 2019 година, обяви в своето поредно изследване CIES Football Observatory. Анализът е фокусиран върху отборите от водещите пет първенства, но също така се уточнява, че това са и лигите, в които играят най-скъпите футболисти в света.

Алгоритъмът на статистическата централа показва, че има пет отбора, чиято трансферна стойност на играчите е над 1 милиард евро. Четири от тези отбори са от английската Висша лига, което логично рефлектира върху цялостната икономическа сила на първенството. Единственият отбор извън Англия, който е в топ 5, е Барселона.

На върха в класацията е Манчестър Сити, чиито играчи имат стойност от близо 1.5 милиарда. Тази цифра е един път и половина по-висока от трансферната сума, която е похарчена за засилване на отбора по време на двата трансферни периода. Тази капиталова печалба обаче е само хипотетична, тъй като един отбор като Манчестър Сити иска да спечели трофеи, а не да пусне най-добрите си футболисти на пазара и да печели пари от тях. Освен това, в настоящия инфлационен контекст, възможните заместници може да се окажат много по-скъпи от техните предшественици.

Трансферната стойност на четири отбора в класацията е повече от три пъти по-голяма от сумите, които са дадени за трансфери на настоящи играчи. Така например Олимпик Лион, който е 15-и в това изследване, е увеличил съвкупната си стойност 3.3 пъти, а Реал Сосиедад, който е на 31-о място е вдигнал цената си 3.4 пъти. Други такива примери са Лил (Франция) - на 37-о място и вдигане на общата цена на 3.2 пъти, както и Бетис (Испания), който е 38-и и е завишил оценката си 3.1 пъти. Тези отбори обаче имат ясно изразен бизнесмодел, тъй като и четирите насърчават младите си таланти от школите да атакуват първия отбор.

Втори в класацията след Сити е техният основен конкурент за титлата в Премиършип през сезона - Ливърпул, който е завишил стойността си 2.1 пъти и има обща цена на тима 1,387 милиарда евро. Трети е Барселона (Испания) с оценка на играчите от 1,220 милиарда евро, а четвърти и пети са съответно Тотнъм (1,044 милиарда) и Манчестър Юнайтед (1,001 милиарда). Ювентус е най-скъпият отбор, който не струва милиард - заема 6-ата позиция с обща цена на футболистите 924 милиона евро./sportal.bg

Main Menu