Лудо миланско дерби, Интер бие, Пьонтек не вкара за Милан

18 Мар 2019 00:36

Отборите на Милан и Интер изиграха голямо дерби пред препълнените трибуни на "Джузепе Меаца".
Двубоят предложи изключително много емоции от първата до последната минута, след които празнуваха "нерадзурите". Момчетата на Лучано Спалети стигнаха до победата с 3:2, като се върнаха на третото място в класирането, изпреварвайки именно вечния съперник. Най-интересният мач от 28-ия кръг на Серия "А" стартира с попадение на Весино (3), Стефан Де Фрай удвои в 51-ата минута, а Лаутаро Мартинес отбеляза победното попадение от дузпа в 67-ата минута. Преди това Тиемуе Бакайоко намали в 57-ата минута, а Мусакио оформи крайния резултат в 72-ата минута. В даденото шест минутно продължение Конти беше изгонен, но след помощта на ВАР получи само жълт картон и остана на терена. Това вбеси Спалети, който беше пратен в съблекалнята. Веднага след това Ханданович парира удар на Кастийехо с глава, а буквално в последните секунди Д`Амброзио спаси "черно-сините" след изстрел на Кутроне.

Така "нерадзурите" отново спечелиха градското дерби, както през есента, когато триумфираха с попадение в последните секунди. Успехът върна Интер на трето място с 53 точки, докато "червено-черните" прекъснаха серията си от пет поредни победи и от десет поредни мача в първенството без поражение, като се свлякоха на четвърто място с актив от 51 точки.

170-ото "Дерби дела Мадонина" в Серия "А" постави нов рекорд, след като ръководството на Милан отчете близо 6 милиона евро (5.874.716,39 евро) печалба от продадените билети и абонаментни карти, които бяха закупени от общо 77 479 зрители. Наставникът на домакините Дженаро Гатузо направи четири промени в титулярния състав от успеха с 2:1 над Киево преди седмица. Той смени Лукас Билия, Андреа Конти, Диего Лаксалт и Саму Кастийехо. На тяхно място в игра се завръщат Тиемуе Бакайоко, Давиде Калабрия, изтърпелият наказание Рикардо Родригес и Хакан Чалхаонглу.

Джанлуиджи Донарума е на вратата, а Калабрия, Алесио Романьоли, Матео Мусакио и Родригес са в защита. Бакайоко, Франк Кесие и Лукас Пакета са халфовете зад Сусо, Чалхаонглу и Пьонтек.

През седмицата "нерадзурите" отпаднаха от Лига Европа след загуба с 0:1 от Айнтрахт в Милано. Капитанът Мауро Икарди пък разтърси клуба през последния месец, в който тимът определено загуба облика си, а също така и преднината си в борбата за Шампионската лига. Треньорът Лучано Спалети пък все повече рискува да не остане в клуба. Именно такава беше ситуацията за Гатузо преди първото дерби, което Интер спечели с 1:0 в 90-ата минута. Опитният специалист също е направил четири промени в състава от успеха с 2:0 над Спал преди седем дни.

Жоао Миранда, Седрик Соареш, Далберт и Жоао Марио останаха извън 11-те. Данило Д`Амброзио, Милан Скриняр, Матиас Весино и Иван Перишич започват вместо тях.
Капитанът Самир Ханданович е на вратата, а Д`Амброзио, Скриняр, Стефан Де Фрай и Асамоа са в защита. Роберто Галярдини, Марсело Брозович и Матиас Весино действат зад Матео Политано, Лаутаро Мартинес и Иван Перишич.

Надъхваща хореография бяха избрали тифозите на "Курва Суд", която първо гласеше: "Да спасява света е работата на Дявола". След това беше опънат огромен транспарант с надпис: "Да ги пратим в ада". Рисунката беше на Хелбой (героят на едноименния филм на Гийермо дел Торо) с меч в ръка, а зад него гробище в цветовете на "росонерите".

Ултрасите на "Курва Норд" пък отдадоха почит на загиналия си приятел Даниеле Беларденели, който издъхна в края на миналия декември след инцидентите с тифози на Наполи преди мача на "Джузепе Меаца". Неговият образ беше придружен с надпис "Приятелите остават завинаги".

Двубоят стартира ударно за интеристите, които още в третата минута празнуваха. Матиас Весино беше точен след колективна грешка в отбраната на "червено-черните". Перишич проби през Родригес, като центрира на задната греда, където Мартинес изпревари Калабрия и върна топката пред голлинията на Донарума, който също не беше в правилната позиция. Връхлитащият уругваец с удар от въздуха прати коженото кълбо в мрежата. Голът е втори за негов в първенството през тази кампания.

"Росонерите" се опитаха да реагират, но изстрел на Пакета беше избит от Ханданович в 8-ата минута. В 17-ата минута пробив на Д`Амброзио доведе до опасност пред Донарума. Тежък удар между Бакайоко и Галярдини принуди лекарските екипи да влизат на терена. Италианецът дори продължи срещата с превързана глава. Отново Пакета пробва да изравни, но този път с глава в 20-ата минута. Хубав изстрел на Чалхаоноглу беше спасен от Ханданович в 25-ата минута. Интер пропусна отлична възможност на контраатака, бъркайки последното подаване. В 30-ата минута Весино направи невероятен пропуск да удвои и да предреши в голяма степен двубоя. Той не уцели вратата от 11 метра фронтално срещу Донарума.

Скриняр с глава пък беше близо до попадение в 41-ата минута, когато надскочи защитата на "росонерите". Първата част Милан завърши в атака, но без да създаде чисто положение.

На почивката най-активният за Милан Пакета напусна игра поради травма, като на негово място влезе Кастийехо, а Чалханоглу се върна в халфовата линия. Играчите на Спалети обаче стояха по-добре на терена. Донарума се намеси веднъж, а след това Мусакио спря Мартинес. В 51-ата минута Политано центрира, а Де Фрай изпревари Романьоли и с глава не остави шансове на Донарума - 0:2. Холандецът нямаше попадение от август месец, когато отбеляза дебютния си гол за клуба. Три минути след това "нерадзурите" искаха дузпа за неволна игра с ръка на Кесие.

Обърканият състав на Гатузо изненадващо стигна до попадение в 57-ата минута. Чалханоглу центрира от фаул, Бакайоко скочи над всички и с глава вкара първото си попадение в Италия. Голът изправи публиката на краката, а Патрик Кутроне замени Родригес. Така "росонерите" изцяло промениха първоначалната си структура, тъй като Кесие отиде десен защитник, а Калабрия ляв, а в атака играеха с двама чисти нападатели.

"Росонерите" се хвърлиха в атака водени от ентусиазма, но грешка на Кастийехо доведе до дузпа в полза на Интер. Политано финтира испанецът, който вместо да дръпне своя крак, тъй като противникът излизаше от наказателното поле го остави, а при последвалото съприкосновение Гуида отсъди дузпа. Интересното е, че съдията беше паднал на земята, когато взе това решение, тъй като се подхлъзна.
Зад топката застана Мартинес, който вкара за 3:1, въпреки че би достатъчно централно, но силно и Донарума не успя да избие. Попадението бе първо за аржентинеца в дербито, шесто в калото и девето във всички турнири.
Веднага след това Конти смени Кесие, като последва много грозна сцена. Халфът се съблече и влезе в остър конфликт с Билия, като трябваше съотборниците им да предотвратят бой между двамата, нещо което вбеси Гатузо (б.а. ръководството прати двамата да се извинят на всички пред медиите веднага след срещата). Секунди след това Милан обаче не се предаде и намали. Това се случи в 71-ата минута, когато Д`Амброзио беше на път да си вкара автогол при поредното центриране на Сусо, но Ханданович изби, а при добавката Мусакио прати топката в мрежата. Интересното е, че аржентинецът подобно на своя съотборник Бакайоко вкара първото си попадение в италианския елит.

Оставаха 19 минути, като двата тима се бореха за всяка топка.

Един път Ханданович излезе и спря нападателите на "червено-черните". Пьонтек опита с пета да вкара страхотен гол, но топката излезе в аут. Конти получи червен картон в последната минута от Гуида, но след ВАР беше оставен на терена. Спалети реагира остро и беше изгонен. Милан търеше равенството обаче Ханданович спаси удар отблизо на Кастийехо, а в последните минути силен изстрел на Кутроне беше избит пред голлинията от Д`Амброзио, който се хвърли на шпагат и донесе победата на Интер.

Успехът беше първи за "нерадзурите" от сезон 2012/2013 година, когато вечния съперник бе домакин. Победата е 64-а в Серия "А" за Интер срещу Милан, който остана с 51-а победи. Равенствата пък са 55, като головата разлика е 236 на 219 в полза на "черно-сините".
Интер остана с предимство и в общите сблъсъци, като от 223 официални мача във всички турнири, статистиката казва 80 на 76 победи в тяхна полза.

След паузата звездите на Спалети приемат Лацио в нов сблъсък за ШЛ, докато Милан гостува на Сампдория./sportal.bg

Main Menu