България на девето място в класирането по медали на Световното по биатлон

18 Мар 2019 13:07

България завърши на девето място в класирането по медали на Световното първенство по биатлон в Йостерсунд (Швеция). Така за първи път след Осърбле 1997 сме в Топ 10. Тогава Екатерина Дафовска спечели бронз в индивидуалната дисциплина на 15 км и заехме осмо място. Най-добрите ни класирания по медали са две пети места - през 1989 и 1991 години.

 

В масовия старт на 15 км вчера Илиев остана 29-и, като не успя да си направи подарък на рождения си ден. Българинът имаше малшанс на старта. Той счупи щеката си след сблъсък с френската звезда Мартен Фуркад.

Фуркад, който този сезон се представя слабо, затворил българина малко след старта на последната дисциплина от световното първенство. Проблемите на Илиев продължиха и по време на дистанцията, която за него започна с 3 грешки в първата стрелба от положение легнал. Тогава стана ясно, че троянчанинът няма да може да се представи на ниво. В следващите три стрелби Владко допусна още 5 грешки и така завърши предпоследен 29-ти с 8 пропуска. Фуркад остана 24-ти.

Първи финишира италианецът Доминик Виндиш. Той стигна до последната стрелба 11-ти, но уцели всички мишени и завърши с неочаквана победа с време 40:54.1 минути и три грешки. Лидерите преди последната стрелба - Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия) и Дмитрий Пидручни (Украйна) се провалиха тотално. Бьо записа нула и направи пет наказателни обиколки, а Пидручни успя да свали само една мишена.

Среброто остана е за французина Антонен Гигона, който изостана с 22.8 секунди и направи три грешки. Трети финишира австриецът Юлиан Еберхард на 23.3 секунди и четири грешки.

Main Menu