Белгия тръгна ударно в квалификациите

22 Мар 2019 00:02

Без да блести, Белгия взе своето срещу Русия в дербито на група I на европейските квалификации. "Червените дяволи" се наложиха в Брюксел с 3:1 с попадения на Юри Тилеманс и Еден Азар на два пъти. За "сборная" вкара Денис Черишев след груба грешка на вратаря Тибо Куртоа при изнасянето на топката.

През втората част Миши Батшуай уцели гредата, а малко след това Азар оформи крайния резултат. Белгия беше по-добрият отбор на терена и напълно справедливо спечели трите точки.

В другите мачове от групата Казахстан разгроми с 3:0 Шотландия, а Кипър отнесе Сан Марино с 5:0. В следващите мачове на 24 март играят Казахстан - Русия, Кипър - Белгия и Сан Марино - Шотландия.

Домакините излязоха на стадион "Крал Бодуен" в жълтите си екипи в чест на прочутия колоездач Еди Меркс и предстоящия в Брюксел старт на Тур дьо Франс през лятото. Интересът към мача бе сравнително слаб, като едва 33 000 билета бяха продадени.

Обикновено Белгия стартира с успех кампаниите си в евроквалификациите, като има едва четири загуби от 1962 година насам.
Двубоят започна с размяна на положения и пред двете врати, като това за белгийците беше по-сериозно, но вратарят Гилерме успя да изпревари Миши Батшуай за топката. Преди това Дзюба стреля с глава към вратата на домакините, но неточно. Двуметровият нападател изведе "сборная" като капитан в отсъствието на емблематичния вратар Игор Акинфеев. Първият четвърт час премина под диктовката на белгийците, докато руснаците не изглеждаха опасни. Така се стигна до бърза размяна на голове. Първо домакините откриха след перфектна атака, която свари руснаците неподготвени, а автор на гола стана Юри Тилеманс.

Само минута по-късно се стигна до изравняване след грешка на Тибо Куртоа при изнасянето на топката. Тя му беше отнета и попадна у Черишев, който я прати в опразнената врата.
Белгийците продължиха да бъдат по-опасния тим, като в 38-ата минута пропуснаха да поведат след поредната си блестяща атака, завършила с удар на Батшуай, но Джикия успя да избие от голлинията.

В 44-ата минута се стигна до дузпа в полза на Белгия, след като Жирков фаулира Еден Азар. Капитанът на Белгия се нае с изпълнението и хладнокръвно изведе "червените дяволи" напред.
В началото на втората част белгийците отново поеха контрола върху топката и принудиха гостите да се приберат в защита. В 55-ата минута руснаците организираха контраатака, завършила с фаул в тяхна полза, след като реферът видя игра с ръка. Ударът на Головин обаче мина не само над стената, но и над вратата. В 62-ата минута Азар си спечели нарушение близо до наказателното поле, след като беше фаулиран от Ахметов. Центрирането му се получи, но руснаците успяха да изнесат топката далеч от вратата си. Минута по-късно Азар подаде към Тилеманс, който стреля, но неточно. В 78-ата минута Батшуай получи добра топка от Торган Азар и стреля ниско по земята, но ударът му срещна гредата и белгийците пропуснаха да решат мача.

Все пак Белгия закономерно стигна до трети гол в 88-ата минута. Мертенс нахлу отдясно, центрира в наказателното поле, където Батшуай не успя да овладее добре, но топката попадна у Азар, който от близо не сбърка. В самия край на мача Головин остави Русия с човек по-малко, след като получи червен картон./sportal.bg

Main Menu