България стартира срещу Черна гора за ЕВРО 2020

22 Мар 2019 10:43

Българският национален отбор стартира днес квалификациите за Евро 2020. Трикольорите приемат Черна гора на "Васил Левски" и ако се осланяме на историята трябва да започнем с победа или в най-лошия случай с равен.

Досега в пресявките за 15-те европейски първенства (1960 - 2016), в които България участва, сме стартирала кампанията с домакинство в София 6 пъти. Във въпросните 6 срещи нямаме загуба - 3 успеха и 3 ремита, при голова разлика 15:9. В дебютен мач на "Васил Левски" по пътя към еврофинали бием Португалия, Норвегия и Грузия. На два пъти не успяваме да преодолеем Норвегия и веднъж Гърция. Интересното е, че в последния случай, при победата над Грузия с 2:0 на 12 октомври 1994 година, се класираме на финалите в Англия. Двата гола са дело на Емил Костадинов. Тогава оставаме втори в потока си след Германия.

Трябва да отбележим, че България все пак има една загуба като домакин на старт на евроквалификации, но тя не е в София. На 6 септември 1998 година сме разбити с 0:3 от Полша в Бургас. Малко по-късно лошият старт в пресявките за Евро 2000 коства поста на Христо Бонев.

Футболното съперничество между България и Черна гора пък е твърде кратко и твърде отскоро, но това не пречи бившата югорепублика да ни е създавала доста главоболия през годините. Досега сме изиграли 4 мача срещу черногорците на ниво национални отбори (мъже), като балансът ни е 1 победа, 2 равенства и 1 загуба, при голова разлика 7:5 за трикольорите. Две срещи са световни квалификации и две европейски такива. Интересното е, че Храбрите соколи вкарват във всяка от четирите срещи, докато ние веднъж оставаме на сухо. Реално първият квалификационен мач на Черна гора, като независима страна, е именно срещу трикольорите през 2008 година. ФИФА пуска младата държава в пресявките за Мондиал 2010, след като я признава за членка в началото на 2007-а.

Main Menu