Швеция удари Румъния

23 Мар 2019 22:46

Швеция стартира европейските квалификации с домакинска победа с 2:1 над Румъния в мач от Група F. Скандинавците дръпнаха с 2:0 още до паузата след голове на Робин Куайсон (33') и Виктор Клаесон (40'). На почивката за гостите се появи футболистът на Лудогорец Клаудиу Кешерю и това беше на път да обърне мача. Нападателят направи силно включване и в 58-ата минута върна едното попадение, а малко след това пропусна да реализира още веднъж. В крайна сметка обаче силите на румънците не стигнаха за нещо повече.

Цял мач за гостите записа и защитникът на Лудогорец Драгош Григоре, като той имаше нещастието да помогне на съперника за първия гол. След това Григоре получи и жълт картон. Третият национал на Румъния от тима на българския първенец - Козмин Моцим, остана на пейката.

Домакините не изневериха на традиционното си 4-4-2 с нападателна двойка в лицето на Маркус Берг и Робин Куаисон. Защитникът на Болоня Филип Хеландер зае мястото на контузения Виктор Линдельоф в центъра на отбраната до капитана Андреас Гранквист.

За северните ни съседи на върха на атаката стартира съотборникът на Ивайло Чочев в Палермо Георге Пушкаш.

Toва беше първи официален сблъсък между Швеция и Румъния от 1/4-финала на Мондиал 1994 насам.

Скандинавците са във възходяща форма, след като спечелиха своята група в турнира за Лигата на нациите. Румънците също се представиха силно във въпросния турнир и не допуснаха загуба, но станаха втори зад Сърбия.

Фаворит в квалификационната група сега е Испания, което направи дуела на “Френдс Арена” в Солна много важен в борбата за евентуалната втора позиция. Другите съперници са Норвегия, Фарьорските о-ви и Малта.

Домакините не изненадаха никого, след като още от началото започнаха с центриранията. Така още във 2-ата минута Гранквист успя да засече опасно с глава след центриране от корнер, но Чиприан Татарушану не срещна проблем с хващането на удара.

Румънците обаче бързо отговориха с две опасности след дълги подавания, които показаха, че защитата в жълто може да бъде надиграна.

След четвърт час и гостите уцелиха очертанията на вратата чрез Александру Чипчиу.

В 19-ата минута капитанът на Румъния Кристиан Сапунару се намеси в последния момент и пресече подаване към нападател на домакините на няколко метра от голлинията.

В средата на полувремето опитният десен бек на "тре крунур" Микаел Лустиг напусна заради контузия.

В 32-ата минута дойде първата сериозна опасност пред една от двете врати. Николае Станчу шутира добре от пряк-свободен удар и кълбото мина на сантиметри до гредата.

В ответната атака обаче шведите поведоха. Робин Куайсон се възползва от подаване отляво и рикошет в тялото на Григоре, за да открие резултата - 1:0 след 33 минути игра.

Домакините имаха шанс скоро след това да нанесат втори удар и да си подсигурят добър аванс от 2:0. В 40-ата минута Виктор Клаесон засече след отклоняване в наказателното поле на гостите и не даде шанс на Татарушану.

Минута преди почивката футболистите на Козмин Контра пропуснаха шанса си да се върнат в мача, след като Робин Олсен парира изстрела на Пушкаш.

За втората част в игра се появи Клаудиу Кешерю.

В 55-ата минута Разван Марин получи подарък от шведската защита, но подходи несериозно и от около 16-17 метра шутира над гредата.

Три по-късно обаче настойчивостта на Кешерю даде резултат. Нападателят на Лудогорец отне топката от играчите на домакините и след това завърши с глава центриране на Марин - 2:1 за Швеция.
Голаджията на българския шампион не беше далеч от втори гол в 63-ата минута, когато стреля край гредата.

След това Кешерю продължи в предни позиции с нов партньор в лицето на Янис Хаджи - син на легендата Джика Хаджи.

В 65-ата шведите пропуснаха да си върнат двата гола преднина, след като Емил Крафт излезе сам срещу вратаря и шутира по диагонал, но стражът спаси.

Импулсът в играта на румънците обаче секна много бързо. Очакванията за атакуващ футбол в търсене на изравняването не се оправдаха, защото играчите на Яне Андерсон бяха по-опасните и направиха няколко пропуска.

Реално съседите ни можеха да изравнят чак в добавеното време след разбъркване в наказателното поле, но шведите не се огънаха.
В следващия кръг на 26 март Румъния приема Фарьорските острови, а шведите гостуват на Норвегия./sportal.bg

Main Menu