Англия пак вкара пет

26 Мар 2019 00:34

Англия постигна втора разгромна победа в квалификационна Група "А" за Евро 2020, след като стигна до обрат с 5:1 над Черна гора в Подгорица. Домакините поведоха, както и в мача срещу България предни няколко дни. Марко Вешович откри резултата в 17-ата минута, но това не смути "трите лъва", които стигнаха до пълен обрат още до почивката. Майкъл Кийн (30') изравни, а след това Рос Баркли (38') изведе Англия напред в резултата. Халфът на Челси вкара втори гол през второто полувреме, а Хари Кейн (71') и Рахийм Стърлинг (81') оформиха новата петзвездна победа на островитяните. Така Англия вече има шест точки и голова разлика 10:1 след първите два кръга.

В първия кръг черногорците направиха 1:1 с нашия национален отбор на "Васил Левски", докато "трите лъва" разбиха с 5:0 Чехия на "Уембли".

Селекционерът на гостите Гарет Саутгейт бе направил четири промени в сравнение с двубоя в петък. Дани Роуз, Рос Баркли, както и младите Деклан Райс и Калъм Хъдсън-Одой стартираха за сметка на Бен Чилуел, Джордан Хендерсън, Ерик Дайър и Джейдън Санчо. За Райс и Одой, които записаха официални дебюти срещу Чехия, това бе първи двубой като титуляри за националния отбор на Англия.

Голямата звезда на домакините - капитанът Стефан Савич, който пропусна гостуването на България, започна като титуляр за Черна гора. Това беше и единствената промяна в състава на Любиша Тумбакович.

Англичаните започнаха силно и натикаха своя съперник в собствената му половина. Домакините не успяха да минат центъра в първия 1/4 час, като Рахийм Стърлинг отново бе най-опасният играч на "трите лъва". Първата атака на черногорците обаче завърши с гол. В 18-ата минута Вешович се пребори за една висока топка с Хъдсън-Одой пред наказателното поле на гостите, след което преодоля и Кийн и стреля технично в далечния ъгъл от 15-ина метра - 1:0.
Селекцията на Саутгейт отговори сравнително бързо, като за пореден път "трите лъва" се възползваха максимално добре от статично положение. Баркли изпълни фаул отдясно, като центрира добре към далечната греда, където Кийн надскочи Савич и засече с глава, вкарвайки първия си гол за Англия - 1:1.
Само девет минути след това пълният обрат бе факт. Кейн подаде към Хъдсън-Одой пред наказателното поле, след което талантът на Челси влезе навътре и стреля към далечни ъгъл. Баркли подложи крак и засече от четири метра - 1:2.

В 49-ата минута Стърлинг пропусна страхотна възможност, след като дълго подаване на Хъдсън-Одой го намери на далечната греда, но крилото на Манчестър Сити не успя да нанесе добър удар и прати топката високо над вратата. Минута след това Петкович спаси много опасен изстрел на Хъдсън-Одой.
В 54-тата минута Черна гора стигна до положение, след като Дани Роуз на два пъти не изчисти топката пред вратата на Пикфорд. Вешович се пребори и пусна към Бечирай, чийто удар премина встрани.

Интригата приключи в 59-ата, когато Стърлинг проби отдясно, след което центрира ниско по земя, а Савич не успя да пресече и само отклони към Баркли, който вкара втория си гол с удар от десетина метра.

В 71-вата минута Стърлинг се откъсна зад отбраната на Черна гора и поднесе топката на крака на Хари Кейн, който нямаше как да пропусне от няколко метра. Това бе 17-и гол на нападателя на Тотнъм в 20 мача за Англия под ръководството на Саутгейт.
В 81-вата минута Стърлинг направи резултата 1:5, след като получи много хубав извеждащ пас от Джордан Хендерсън и промуши топката между краката на Петкович.

Англичаните вече имат аванс от четири точки. Нашият национален отбор заема второто място във временното класиране с два пункта. Черна гора и Косово имат по една точка, а Чехия все още е с нула, но и с мач по-малко./sportal.bg

Main Menu