Скандал в Белгия: Полицията нахлу в офисите на Андерлехт, разследва пране на пари

25 Апр 2019 07:45

 

Белгийската полиция нахлу в офисите на Андерлехт и на Националната футболна асоциация днес във връзка с разследване на пране на пари, в което са замесени агенти и футболисти с техните трансфери.

Говорителка на клуба от Брюксел заяви пред националната телевизия VRT, че Андерлехт ще окаже пълно съдействие и ще сътрудничи на разследването, докато пресаташето на футболната асоциация на Белгия е заявил, че полицията е иззела документи от офиса, които касаят трансфери на играчи- или с други думи депозирани договори.

Високопоставен служител на федералната прокуратура обяви: Имахме някои въпроси към агентите, които са се занимавали с тези трансфери. Без никакво съмнение става дума за пране на пари.

VRT и други местни медии съобщават, че прокуратурата на Белгия е започнала да разследва трансфери преди 2017-а година, когато се смени собствеността в Андерлехт и също така полицейски служители са нахлули и в офиси на мениджърски агенции в града. Един от трансферите, които се разследват и са в обект на проверки от прокуратурата е преминаването на сръбския централен нападател Александър Митрович от Андерлехт в Нюкасъл Юнайтед през 2015-а година. Към този момент клубът от английската Висша лига отхвърля този коментар.

Служителят на Федералната прокуратура отказа да даде повече подробности за три полицейски акции днес. Той само добави, че те не са свързани със скандала "Footballgate", включващ разследването на уредени мачове с цел облаги от залагания и измами, което разтърси местното първенство точно след спечеленото трето място на Мондиал 2018.

Разследването и разкриването на корупционните схеми идва в много лош момент за Андерлехт, който спечели последната си титла на страната през 2017-а година. Ужасното състояние на най-успешния местен отбор беше затвърдено и с проблеми с феновете, които с невъздържаното си поведение принудиха мача със Стандарт (Лиеж) да бъде прекратен, донесло глоби и отнемане на точки. Треньорът Фред Рутен пък си тръгна само след 13 мача. А в момента отборът, който има във витрината си два трофея КНК и една Купа на УЕФА през 1983-а година, е изправен пред пропускане на Европейските турнири за първи път от 55 години насам.

Main Menu