Пловдив приема за първи път Световна купа по гребане /снимки/

09 Май 2019 16:17

На пресконференция в Община Пловдив беше анонсиран кръга от Световната купа по гребане на Гребния канал в Пловдив на 10, 11 и 12 май. На брифинга участваха заместника кмета на Пловдив Георги Титюков, председателя на Българска федерация по гребане Свилен Нейков, членът на ФИСА и легенда в българското гребане Светла Оцетова, Мат Смит изпълнителен директор на ФИСА. 

Мат Смит, член на ФИСА: 

"Благодаря Ви за интереса към Световната Купа. Това е първа стъпка за олимпийските квалификации. Много от основните състезатели ще бъдат в Пловдив. Китайският отбор ще бъде воден от легендарния сър Стийв Редгрейв - пет пъти олимпийски шампион и девет пъти световен. Радваме се, че Пловдив е най-бързият гребен канал в света." 

Свилен Нейков, председател на федерацията по гребане

"Много се радвам, че има интерес към нашия спорт. Нашият отбор ще бъде представен в няколко дисциплини. В две основни дисциплини – скиф мъже и скиф жени ще търсим по-големи успехи. По-голяма част от отбора е млад. Надявам се да търсим място за олимпийски квоти. Кристиан Василев и Десислава Георгиева са основните ни надежди. Състезателите ни са млади до 23 години. Това ще е и първи старт за сезона. Надявам се да направим едно добро състезание. След две седмици е европейското първенство за мъже и жени. Ще се подготвим добре и за Световното през август. За нас е изключително полезно, имаме прилив на млади деца, които остават с желание да тренират и го показват. Тези състезания са много голяма реклама за нашия спорт. Благодарим на Община Пловдив. Опипваме почвата, имаме варианти и за двойка. Искаме да видим Кристиан как ще бъде в тази дисциплина. Борис Йотов е контузен тази година с изваден лакът на ставата и няма да може да вземе участие в първите състезания. Ще се опитаме да концентрираме най-доброто, за да спечелим квоти." 

Светла Оцетова, член на ФИСА

"Да могат състезателите да се представят най-добре. Това състезание е много важно за предстоящите квалификации. Надяваме се времето да е с нас. Надявам се да остане такова времето и за уикенда".

По повод 30-годишнината от построяването на Гребния канал Светла Оцетова заяви - "Това беше и първият ми голям проект. Имах някои спорове с местната управа. Правилото е лодките, които излизат от хангарите да се насочват към стартовата позиция, а те искаха обратното, но успяхме да го издействаме. Още от тогава е най-бързият канал в света и резултатите тук го доказват." 

 

Main Menu