Турция повали световния шампион

09 Юни 2019 00:03

Турция изигра най-силния си мач от години и победи с 2:0 световния шампион Франция. По този начин южните ни съседи оглавиха класирането в група "Н" на квалификациите за Евро 2020. Турците напълно заслужиха успеха срещу звездния състав на "петлите", който не можа да се противопостави по абсолютно никакъв начин.

Победата е първа за Турция срещу Франция в исторически план след 4 поражения в предишните срещи помежду им. Попаденията отбелязаха Каан Айхан в 30-ата минута и Дженгиз Юндер в 40-ата, а истината е, че домакините заслужаваха да спечелят и по-убедително.

Никой не се съмняваше, че Франция е фаворит в мача. Световните шампиони вкараха по 4 гола на Молдова и Исландия в първите си два мача, но в Коня ги чакаше пределно мотивиран съперник, който също имаше пълен актив след втория кръг. Нещо повече - турците не допуснаха попадение при победите над Албания и Молдова, а френетичната подкрепа от трибуните им даваше основания да вярват, че могат да спрат "петлите".

Селекционерът на домакините Шенол Гюнеш се стреми да извърши смяна на поколенията и вече интегрира в тима доста млади футболисти. Той направи три промени в състава в сравнение с успеха срещу Молдова, като пусна от първата минута Дженгиз Юндер, Кенан Караман и Ирфан Кахведжъ, а на пейката останаха Дженк Тосун, Хакан Чалханоолу и Дениз Тюрюк.

Франция не можеше да разчита на Нголо Канте и това отвори място в титулярния състав за Муса Сисоко. Пол Погба и Блес Матюиди бяха другите двма халфове на "петлите", а атаката оформиха Антоан Гризман, Килиан Мбапе и Оливие Жиру.

От самото начало си пролича, че турците са отлично подготвени. Южните ни съседи подходиха доста предпазливо и в това имаше логика предвид огромната класа на френския състав. Дългите подавания към тарана Бурак Йълмаз нямаше как да затруднят бранителите на "петлите", но и отборът на Дешан внимаваше да не допусне грешка и изчкаваше такава на съперника.
Агресията на турците в средата на терена вършеше работа и за гостите беше трудно да разиграват продължително. При всеки пробив на Мбапе, срещу него се втурваха минимум двама футболисти на домакините, които му затваряха пространствата.

В 30-ата минута Турция изненадващо поведе при първата опасна ситуация пред вратата на Лорис. Френската защита не се ориентира при центрирането към Мерих Демирал, който върна топката към Каан Айхан и бранителят се разписа с глава.

Гостите веднага взеха инициативата, но бяха попарени от втори гол във вратата им. Попадението падна в 40-ата минута и бе дело на Дженгиз Юндер. Всичко тръгна от неумела изява на Самюел Юмтити, който загуби топката пред наказателното поле. Погба не успя да попречи на паса към Юндер и крилото на Рома с диагонален изстрел покачи на 2:0.

Франция нито веднъж не застраши вратата на Мерт Гюнок през първото полувреме, а Дидие Дешан направи две смени на почивката. Той извади Люка Дин и Матюиди, а вместо тях се появиха Ферлан Менди и Кингсли Коман.

В този си вид "петлите" се настаниха в противниковата половина, но опасните ситуации отново бяха в полза на Турция. В 55-ата минута Лорис спаси сигурен гол след удар на Бурак Йълмаз, а малко по-късно стражът на Тотнъм попречи на Кенан Караман да направи резултата 3:0.

Mбапе се проваляше при всеки опит за индивидуални действия, Гризман беше незабележим, а Погба играеше без настроение. В същото време турците не спираха да влизат с много жар във всяко единоборство и не даваха на световните шампиони да разгърнат възможностите си.

В 69-ата минута Махмут Екдемир накара Лорис отново да избива в корнер. Колкото повече напредваше времето, толкова по-слабо играеха французите. Те не се възползваха и от няколкото статични положения в близост до наказателното поле на Турция. Единствено Кингсли Коман се опитваше да измисли нещо, но и той прекали със соловите акции. В 85-ата минута крилото на Байерн (Мюнхен) пробва да си спечели дузпа, но Дамир Скомина му показа жълт картон за симулация.

Французите ще могат да измият срама срещу аутсайдера Андора на 11 юни, а в същия ден на турците им предстои тежко гостуване на Исландия./sportal.bg

Main Menu