Кралев обещава само реновация на спортни съоръжения в Борисова градина

19 Юни 2019 11:18

Има 3 терена за нов национален стадион, всичко ще се подложи на публично обсъждане когато има яснота дали ще кандидатстваме за първенство, коментира пред БТВ спортният министър Красен Кралев.

Амбицията е да се изгради нов национален стадион, трябваше да има среща в Букурещ, но тя е отложена за септември. Местоположението на новите терени засега е конфиденциално, дори и заради възможността хора да не изкупуват терени. Но е ясно, че такъв голям стадион в центъра на столицата не може да има, добави той.

Относно националния стадион "Васил Левски", Кралев обясни да не се избързва, той има и историческа стойност, а дали ще е за концерти, по думите му, концерти ще се правят в новото съоръжение, защото ще е по-удобно.

Във връзка със стадиона на ЦСКА "Българска армия", там има много съоръжения, спортни имоти са парцелирани и с частни. Има разбирателство с главния архитект на София за реконструкция и реновация.

Нека да е реновация за да няма спекулации че ще има строителство, обясни спортният министър и допълни, че ще се навлезе в пистата и няма да има строителство извън очертанията на сегашните съоръжения.

По отношения на паркингите, предложени са различни варианти, подземни и такива извън "Борисова градина".

Имаме съвместен проект с ЦСКА за този стадион и ще отстояваме да не се зачерква изградената спортна инфраструктура, коментира Красен Кралев.

Припомняме, "Граждани за София" предлагат спортните съоръжения да се изведат от зелените площи на парк Борисова градина и стадионите да се преместят в двата края на столицата. Като поводът бе представеният предварителен проект за подробен устройствен план (ПУП) на емблематичния парк.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също не е съгласна с някои части от плана за Борисавата градина. Тя отрича, че с плана за Борисовата градина се цели сеч и строителство.

"За мен е важно да възстановяваме парковете и градините в София, но и да се запознаваме с историята им", обясни в края на май Фандъкова и обяви твърденията за строителство за откровени лъжи и спекулации.

"Не пришпорвайте плана за Борисовата градина", настоя по-рано столичният общински съветник и председател на местната структура на ВМРО Карлос Контрера. За него е неясно прибързването за приемане на план за реконструкция на "Борисовата градина". /БТВ

Main Menu