Печат на тази страница

Левски удари Ружомберок с два гола аванс и улесни реванша

11 Юли 2019 21:40

Отборът на Левски стартира ударно сезон 2019/2020 година в Лига Европа. "Сините" победиха с 2:0 като гост Ружомберок в първи мач от първия предварителен кръг на втория по сила турнир на Стария континент. Така Петър Хубчев направи отличен дебют начело на 26-кратните шампиони на България, които записаха първи успех далеч от "Георги Аспарухов" в евротурнирите от девет години, а също така отбелязаха първо попадение далеч от своя стадион след пауза от седем години.

Давиде Мариани (37) и Паулиньо (51) вкараха попаденията за столичния гранд, който има сериозна преднина преди реванша другата седмица на "Герена", където няма да разчита на страхотната си публика, която ще отсъства поради наказание. В Ружомберок обаче агитката на Левски беше 12-ият играч, като помогна на тима да прекъсне серията си от 12 мача без успех далеч от София в турнирите.

Хубси заложи на схема 4-4-2, като изненада своя противник. Дебют за Левски направиха новите попълнения Милан Миятович и Янис Каргас, които стартираха от първата минута. Пред вратаря на Черна гора в защита започнаха капитанът Живко Миланов, Каргас, Нуно Рейш и Иван Горанов, докато Кали Тиам, Мартин Райнов, Илия Юруков и Давиде Мариани бяха халфовете, а швейцарецът бе този, който трябваше да подпомага Паулиньо и Станислав Иванов. Аржентинският плеймейкър Франко Мазурек, който все още изостава чувствително физически от своите колеги, стартира от пейката. Той и Здравко Димитров обаче дебютираха в последните минути.

Официалният дебют на Петър Хубчев начело на "сините" започна пред около 4000 зрители, а 500 от тях бяха фенове на столичани. Давиде Мариани беше точен в 37-ата минута с глава, а Паулиньо удвои в 51-ата минута.

На мокрия терен на стадион "Под Чебратьом" двубоят започна с по-активна игра на домакините.
В 14-ата минута гол на "оранжевите" беше отменен поради засада. Костадинов прати топката в мрежата на Миятович, но попадението не беше зачетено, а атаката Ружомберок дойде след грешка на Каргас.

В 14-ата минута гол на домакините беше отменен поради засада. Костадинов прати топката в мрежата на Миятович, но попадението не беше зачетено. През следващите минути последва един далечен изстрел в ръцете на Миятович. В този период играчите на Хубчев трудно задържаха топката и не успяваха да организират опасна атака.
Такач получи жълт картон за груб фаул в 35-ата минута, а две минути по-късно Давиде Мариани даде аванс на българите. Швейцарецът вкара красив гол с глава, след като засече отлично центриране на Живко Миланов. Това е първи гол в ерата на Петър Хубчев, а също така първи от 2012 година за Левски далеч от "Герена" в евротурнирите.

За последно друг чужденец - Базил де Карвальо, се беше разписвал в Сараево преди седем години при поражението 1:3, а в последните пет гостувания в Европа "сините" не успяха да вкарат.

За съжаление, Каргас и Горанов си изпросиха два жълти картона до края на първата част, а Паулиньо постъпи изключително егоистично и Левски пропусна уникална възможност да поведе с два гола. Бразилецът надбяга защитата на "оранжевите", но изненадващо не подаде на Иванов, който го чакаше фронтално срещу вратата. Седмицата се забави и пусна към Тиам, който стреля над гредата от 18 метра, но всички от пейката на"сините" скочиха заради грешното решение на бразилеца.

Второто полувреме започна с нов жълт картон за защитник на гостите. Този път това бе Нуно Рейш, но в 51-ата минута феновете на Левски полудяха от радост. Светкавична контраатака матира словаците, след като Стаси Иванов намери Паулиньо, който се пребори с бранител, преодоля технично вратаря и вкара за 0:2. Щастливият бразилец и всичките му съотборници отидоха да празнуват пред своите фенове, които не спираха да подкрепят своите.

Голмайсторът получи жълт картон, а след него такъв си издейства и капитанът Миланов. Двата гола преднина дадоха сериозно самочувствие на играчите на Хубчев, които бяха господари на терена в следващите двайсет минути. Попадение на Иванов беше отменено поради засада. Футболистите в синьо разиграваха топката с цел да не дават възможност на домакините да играят с нея и да се върнат в мача.

Нова страхотна атака на Станислав Иванов изведе Мариани сам срещу вратаря Крайчирик, който обаче спаси вратата си от трети гол, а също така попречи на българите да си гарантират класирането в следващия кръг. В 86-ата минута домакините пропиляха най-чистото си положение, след като резервата Хашек стреля над гредата от няколко метра. Той получи подаване от Новотни, а Каргас допусна поредна грешка, която можеше да коства скъпо на "сините".

В оставащите минути препълнения сектор с фенове на гостите даваше сили на тима, за който дебютираха Мазурек и Здравко Димитров. Аржентинецът дори пробва удар отдалеч, а накрая фенове и отбор празнуваха напълно заслужено успех, който бе чакан девет лета. На карта столичани бяха фаворити, но не един и два пъти през последните години родният гранд отпада от съперници, които нямат никаква традиция в евротурнирите, като донесе разочарование на феновете си, които обаче сега са щастливи, че пътуваха до Словакия.

Хубчев стартира страхотно, Левски изглежда с една идея по-добър отбор, но има много работа и са нужни още класни играчи, за да се гонят големи цели. Сега трябва да се подходи сериозно за втората среща, като цялата титулярна защита има картони./sportal.bg

Main Menu