Първи успех за АСК „Пловдив“ в Турция през този сезон

14 Юли 2019 19:25

През изминалия уикенд (06-07 юли 2019) се проведе Рали Истанбул, което бе четвъртият кръг (вторият на макадамова настилка) от турския рали шампионат за 2019 година. Състезанието бе и третият от общо шестте старта, валидни за Купа Фиеста, в която през изминалия сезон екипажът на АСК „Пловдив“ завърши на престижната втора позиция.

В своето второ състезание като тандем Георги Гераджиев и неговият нов навигатор Николай Китанов взеха участие с по-стария автомобил Форд Фиеста ST от клас RC3 (автомобили с един задвижван двигателен мост до 2000 куб.см.), тъй като Форд Фиеста R2, с който Гераджиев се състезава от 2013 година насам, не бе изцяло подготвен след участието в Рали Арад, което се проведе в края на месец май.
И тази година организаторите на Рали Истанбул се бяха погрижили да разнообразят маршрута максимално - някои от класическите специални етапи бяха леко променени, като към тях бяха добавени
и такива, които не бяха използвани в последните няколко години. Ето какво сподели пилотът Георги Гераджиев след края на надпреварата: „Трасетата на Рали Истанбул са едни от любимите ми и за мен винаги е удоволствие да карам по тях! Затова не се замислих и направих всичко необходимо, за да участвам отново. Тази година Николай Китанов зае поста на титулярния ми навигатор Георги Гаджев, който е зает с участия в българския рали шампионат.

След 5-годишна пауза на моя по-стар състезателен автомобил – Форд Фиеста ST – реших да заложа именно на него, за да поправя грешка тъкмо със същата кола по тези трасета през 2014 година! Състезанието започна силно за нас още от самото начало и бяхме един от най-бързите екипажи с предно предаване. Колата бе много добре подготвена и се наслаждавах на всеки изминат километър. Конкурентите ни бяха на ниво и въпреки, че всеки се бореше за по-добро време, атмосферата беше изключително топла и затова препоръчвам на всеки да участва тук. Специалните етапи на ралито са от световна класа и имат всичко – много бързи участъци, скокове, неравности, остри завои… През втория състезателен ден имахме проблеми с наклоните на предницата, което направи управлението на автомобила ни доста по-трудно. Благодарение на моите механици Стефан Итов и Максим Генов обаче неточностите бяха коригирани в обедния сервиз и колата отново бе на ниво! До последно имахме колебания дали ще дадем добри времена на финалните етапи, за да можем да запазим позицията си! Това ни мотивира да се раздадем максимално и когато на финала разбрахме, че сме успели да спечелим първото място в Купа Фиеста (сред по-силни Фиести), бяхме изключително щастливи! Въпреки, че накрая аз получих отличията за представянето на екипажа държа да подчертая, че това си остава отборен спорт и затова сърдечно благодаря на всички, които помогнаха за този резултат!“

Main Menu