Само класиране носи точки в европейските клубни турнири

18 Юли 2019 11:31

Хората в българския футбол, дори такива на ръководни позиции, трябва да си опреснят сериозно знанията относно евротурнирите. Старо вярване в България е, че евроучастниците ни трябва да бият, за да трупат коефициент за себе си. Това действително беше така преди години, но регламентът на УЕФА се промени преди година, припомня „Меридиан мач“. В момента в предварителните квалификационни кръгове се трупат точки само за държавата. Има ясна и точна таблица, определяща възможностите. Отпадане в първия кръг на Лига Европа носи само точка, във втория – 1,5 точки, в третия – 2 точки, а елиминация в плейофите носи 2,5 точки.

Няма никакво значение дали например ЦСКА-София е бил два пъти Титоград с по 4:0, или се е класирал напред с две равенства и благодарение на успех при изпълнението на дузпи. И в двата случая „червените“ ще заработят 1,5 точки за коефициента на България.

Всъщност, Локо (Пловдив) вече е изкарал 1,5 точки от участието си в Лига Европа, тъй като директно се включва във втория кръг.

Миналия сезон ЦСКА-София спечели 2 точки за коефициента на България, участвайки в третия кръг срещу ФК Копенхаген. Двете победи над Адмира Вакер не бяха взети под внимание, а само продължаването в следващия кръг.

Същински точки започват да се трупат в груповата фаза, където се дават по две точки за победи и една за равенство. А ЦСКА-София вече натрупа коефициент от 3,500 от последните си две участия (той може да се повиши) и следващия сезон ще играе с него в Европа, а не с този на България.

 

Main Menu