Манчестър Сити е първият отбор в света, инвестирал повече от 1 млрд. евро за укрепването на състава си

09 Сеп 2019 17:07

За първи път в историята футболен клуб инвестира повече от един милиард евро за трансфери, за да събере своя желан състав: това е Манчестър Сити. След изминалия летен трансферен прозорец други два клуба са близо до тази цифра: Пари Сен Жермен (913 милиона евро) и Реал Мадрид (902 милиона евро), това показват данните на изследователския център CIES Football Observatory.

Сумата, която са вложили "гражданите" в трансфери, обезщетения и компенсации е 1,014 милиарда евро. Най-голямата разлика между най-богатия и най-бедния отбор е в Примера дивисион, където на върха е Реал (Мадрид), а последното място се заема от завърналите се след 6 години чакане Майорка. Тя е 148 пъти повече в полза на Белия балет.

Във Франция на двата полюса са Пари Сен Жермен срещу Ним с разлика от 114 пъти повече пари, следват Бундеслигата с 85 пъти повече от Байерн над новака Падерборн. Ювентус е на върха в Серия срещу Лече на другия полюс или 719 милиона за Юве и 11 за новаците.

Огромна е разликата във Висшата лига (Манчестър Сити срещу Норич), за да затвърди големите финансови разлики в европейския футбол. Норич има на разположение 32 милиона, за да си направи конкурентен състава./sportal.bg

Main Menu