Германия се измъчи срещу Северна Ирландия

10 Сеп 2019 00:25

Трикратният шампион на Европа Германия се надигна след загубата от Холандия преди дни и надви Северна Ирландия с 2:0 като гост, с което поведе в класирането в група “С” на квалификациите за финалите през следващата година. Дебютиралият като титуляр Марсел Халстенберг (48’) и Серж Гнабри (90’) донесоха успеха.

В другия мач от групата Холандия разгроми Беларус с 4:0 като гост и е на 3 точки разстояние от германците и северноирландците, но е с двубой по-малко.

Бундестимът направи колебливо първо полувреме, в което както можеше да допусне гол, така можеше и да реализира, след като реферът подмина ситуация за дузпа. След почивката играчите на Йоахим Льов играха далеч по-убедително и създадоха поне пет чисти положения, но си отдъхнаха чак в добавеното време, когато падна второто попадение.

Изненадващо до днес домакините бяха лидери с групата с 12 точки от четири мача.

Преди дни “маншафтът” беше надигран от “оранжевите” с 4:2 и по тази причина сега Льов беше направил някои промени. Той се отказва от постройката с трима централни защитници и в същото време гласува доверие на двама нови футболисти - Марсел Халстенберг и Юлиан Брант, които изместиха от стартовите 11 Йонатан Та и Нико Шулц (контузен).

Домакините бяха безгрешни до момента, но защото имаха шанса да играят по два пъти срещу най-слабите отбори в групата Естония и Беларус. Ветеранът Стивън Дейвис изведе тима с капитанската лента, а в защита бяха играещите в Премиър лийг Джони Еванс, Крейг Каткарт и Джамал Люис.

Още от първата минута домакините показаха, че ще се борят с всички сили. В началото даже те упражниха натиск и накараха германците да се приберат назад.
Пресата им принуди Тони Кроос да сгреши в 7-ата минута и Конър Уошингтън излезе сам срещу Мануел Нойер, но вратарят спаси.
"Зелено-бялата армия" продължи да бъде по-активният тим и гостите така и не успяваха да влязат в ролята си на фаворит.
В 22-ата германците поискаха дузпа, след като Юлиан Брант шутира и топката се отби в прибраната към тялото ръка на Джони Еванс. Съдията Даниеле Орсато прецени, че това не е наказателен удар.
Пет минути по-късно се стигна до идентична ситуация, при която Тимо Вернер стреля и кълбото се спря в дясната ръка на Каткарт, която обаче този път не беше прилепена към тялото. Този път като че ли реферът имаше основания да посочи бялата точка, но пак не го направи.
В 38-ата минута централният защитник на Бундестима Матиас Гинтер получи контузия и беше заменен от Та.
В 45-ата минута Нойер не реагира добре при центриране и в полето му настана меле, при което Уошингтън пропусна да реалзира.

Малко след това - в добавеното време на първата част, Вернер беше изведен сам срещу стража на домакините, но Пийкок-Фаръл отрази.
Втората част започна с пропуск на Лукас Клостерман от състава на гостите, който в 47-ата минута се забави с шута си и после стреля слабо.
Минута по-късно обаче десният бек се реваншира, като подаде към своя съотборник в РБ (Лайпциг) Марсел Халстенберг, който нанесе съкрушително воле с левия крак и кълбото спря в мрежата - 1:0 за Германия.

След още минута германците направиха нов пропуск. В 52-ата последва нов шанс и пак топката излезе в аут - този път след засичане на Гнабри.

Не бяха изминали няколко секунди и Вернер насочи топката в долния ляв ъгъл на Бейли Пийкок-Фаръл, но той се протегна и изби.
В 56-ата и Марко Ройс пробва късмета си от фал, но и този път стражът на Бърнли беше на висота.
Домакините се съвзеха и в 61-вата минута се стигна до дискусионна ситуация в наказателното поле на "маншафта". Пади Макнеър претендираше за дузпа за нарушение на Кроос срещу него, но Орсато беше категоричен, че германецът е играл чисто. На потворението се видя, че футболистът на Реал Мадрид като че ли леко закача обувката на съперника.
В 63-ата голям пропуск пред германската врата направи футболист в зелено.
В 68-ата минута, само секунди след влизането си, Кай Хавертц се размина с второ попадение за Бундестима.
Младокът от Байер (Леверкузен) пропусна още веднъж в 84-ата минута.

И като видя, че не му върви пред гола, Хавертц асистира на Гнабри за 2:0 в добавеното време./sportal.bg

Main Menu