16 годишен вкара за Барселона при впечатляваща победа

15 Сеп 2019 00:09

Шампионът на Испания Барселона спечели шумно с 5:2 срещу клатещия се тим на Валенсия в схватка от четвъртия кръг на Ла Лига. “Камп Ноу” се влюби в 16-годишния суперталант на каталунците Ансу Фати, който стана най-младият играч в елита на Испания с попадение и асистенция в една среща - 16 години и 318 дни. Фланговият нападател на “лос кулес” реализира още във втората минута, а в седмата подаде за дебютния гол на Френки де Йонг (7).

Освен тези две свои прояви Фати направи още куп отигравания, вдъхновен от силния си старт. Жерард Пике (51) и Луис Суарес (61 и 82) също вкараха за Барса. Кевин Гамейро се разписа за “бланкинегрос” в 27-ата минута, а Макси Гомес оформи крайния резултат в 92-рата. С успеха каталунците вече са само на две точки от лидера Атлетико Мадрид. Валенсия претърпя истински шок през седмицата с уволнението на Марселино и ще продължи да се съвзема.

16-годишният Ансу Фати попадна в стартовите 11 до другите двама нападатели Карлес Перес и Антоан Гризман. Артур и Френки де Йонг пък застанаха пред Серхио Бускетс в халфовата линия.
Новият треньор на валенсианци Алберт Селадес разчиташе на 4-4-2 с Родриго Морено и Кевин Гамейро в атака.

Срещата на "Камп Ноу" започна вихрено за домакините. Във втората минута Карлес Перес и Френки де Йонг разиграха отдясно, последва ниско центриране в наказателното поле, Гризман елегантно пропусна топката и Ансу Фати върхлетя с мощен удар от 11 метра, при който вратарят Яспер Силесен нямаше никакъв шанс - 1:0.

Вдъхновен от попадението си, в седмата минута младият Фати си поигра с отбраната на "прилепите" и асистира за 2:0. Роденият в Гвинея-Бисау футболист се разходи в наказателното поле и извади топката на празно пространство, където Де Йонг сложи крак и прати кълбото в мрежата.

"Бяло-черните" трудно удържаха напора на "блаугранас" и най-вече вдъхновените действия на Фати. В 16-ата минута новият любимец на барселонистите отправи коварен удар извън наказателното поле и топката профуча опасно покрай сглобката на вратата.

Гостите от "Местайя" успяха да се съвземат и да погледнат към вратата на Марк-Андре тер Стеген. В 19-ата защитата на каталунците остави празнина, от която Родриго не успя да се възползва. Минута по-късно Гамейро надбяга Нелсон Семедо отляво, ала ударът му към близкия ъгъл не беше прецизен. В 27-ата Родриго изведе Гамейро с вертикално подаване в наказателното поле. Френският нападател насочи технично по диагонала и реализира с помощта на гредата. Първоначалното съдията не зачете попадението, отсъждайки засада, но след консултация с ВАР валидира гола - 2:1.

Срещата вървеше много отворено и с остри атаки и към двете врати. Каталунците играеха с много творчество в атака, но в защита допускаха доста грешки. В 38-ата минута Клеман Лангле не се справи с Родриго по десния фланг на атаката, получи се подаване за Гамейро в наказателното поле, но Тер Стеген излезе предвидливо и предотврати огромна опасност.

Второто полувреме стартира с висока преса на тима от Турия. "Лос кулес" се справиха и стигнаха до важен гол за 3:1. В 51-вата Гризман изстреля топката от границата на наказателното поле, Силесен не се намеси никак добре, кълбото рикошира в гредата и Пике беше на точната позиция за добавка отблизо - 3:1. В 55-ата Семедо тресна греда след силен диагонален удар.

В 60-ата Ернесто Валверде замени големия герой тази вечер Ансу Фати и пусна в игра Луис Суарес. Лучо моментално застана на върха на нападението, а Антоан Гризман се премести отляво. Едва минута след смяната Суарес вече беше сред голмайсторите. Уругваецът получи пред наказателното поле, залъга, че ще подава и вместо това предпочете фалцов удар към близката греда. Силесен не успя да се ориентира и след рикошет в гредата топката попадна в мрежата за 4:1./sportal.bg

Main Menu