Тайсън Фюри спечели луд 12-рундов мач срещу Ото Валин /видео/

15 Сеп 2019 08:49

 

Бившият световен шампион в тежка категория Тайсън Фюри постигна изненадващо трудна победа над Ото Валин на боксовата галавечер в Лас Вегас. Циганския крал спечели по точки срещу коравия швед след 12 изтощителни рунда, които оставиха публиката без дъх.

Това е 29-и успех в професионалната кариера на Фюри от общо 30 мача. Той продължава да е непобеден, а единственото му равенство е срещу Дионтей Уайлдър в края на миналата година. Очаква се двамата да се бият отново през февруари 2020-а

Загубата е първа за Валин на професионалния ринг след 20 победи до момента. Шведът нашумя у нас през 2016 година, когато се боксира в подгряващ мач на Кубрат Пулев в зала "Арена Армеец". През този период скандинавецът беше част от тима на "Зауерланд", но след финансовите проблеми и преструктурирането на компанията подписа договор с американския мениджър Дмитри Салита.

Окървавен от огромна аркада над дясното му око, Циганския крал все пак надигра и победи шведа Валин, който изобщо не се посрами с представянето си. Това бе класика в тежката категория с размяна на удари, мъжка битка без нечисти изпълнения и никакъв сценарий. Просто боксово зрелище!

Фюри се появи в залата в Лас Вегас загърнат в наметало с цветовете на Мексико, които красиха и ръкавиците, и шортите му. На главата му имаше сомбреро.

Британецът уважи националния ден на независимостта на страната, като хиляди мексиканци през този уикенд по традиция идват в Лас Вегас, а много от тях бяха в залата. Този жест ясно насочи подкрепата им към Тайсън, който започна уверено в мача.

Но шведът Валин се оказа корав тип, който изобщо не робува на респект към големите имена. Неизвестен за хората извън бокса, той издържа и дори бе по-добър в първите два рунда, а в третия се стигна до ключов момент.

Не се видя кога бе ударен, но над окото на Фюри се появи огромна аркада. Раната бе брутална, а кръвта просто не спираше.

Минути по-късно бе потвърдено, че нараняването не е от случаен сблъсък с глави, а е от целенасочен удар на Валин. Това означаваше, че ако съдията Тони Уикс спре боя заради аркадата, Фюри губи.

Това ясно промени стратегията на Циганския крал, който нямаше как да играе на тактики. Той директно тръгна да решава боя с нокаут. И стана шоу.

Между рундовете кърпите не стигаха за кръвта, която покриваше лицето на Фюри. Но в трите минути между въжетата от третия до 11-ия рундове, британецът показа класа.

Особено тежки за Ото бяха деветият и десетият рундове, а в 11-ия вече и двамата бяха много уморени. Преди последната част шведът ясно разбираше, че изостава по точки, защото ударите бяха 104-65 (като попадения) за Фюри.

Валин намери сили отнякъде и атакува в 12-ия рунд, като с два много силни удара почти събори Тайсън. Британецът вече едва си вдигаше ръцете, отстъпваше и чакаше края. Шведът също нямаше сили за нова атака.

Решението на съдиите бе категорично - 116-112, 117-111, 118-110.

 

"Господ ми помогна - ревеше Фюри пред микрофоните. - Бих се с голям боксьор, този корав швед не се отказваше. Следващият е Дионте Уайлдър! Вива Мексико! Днес е специален ден за мексиканците и им благодаря за подкрепата."

Main Menu