Украйна се класира за Евро 2020 след победа над Португалия

14 Окт 2019 23:53

Отборът на Украйна стана поредният сигурен участник на Евро 2020, след като победи Португалия у дома в двубой от група В. Попаденията за домакините отбелязаха Яремчук (7) и Ярмоленко (27), а Роналдо от дузпа намали в средата на втората част.

Дори и равенство тази вечер класираше Украйна на Евро 2020, където сигурни участници преди този мач бяха отборите на Белгия, Италия, Русия и Полша.

Селекционерът на домакините Андрей Шевченко е направил три промени спрямо състава от мача с Литва. Титуляри излизат защитниците Александър Караваев, Виталий Миколенко и нападателят Роман Яремчук.

От своя страна от скамейката започнаха Едуард Собол, Сергей Болбат и популярният в България Жуниор Мораес.
Двубоят започна с по-активна игра на гостите, които отправиха първия удар чрез Данило, но топката мина над вратата на Пятов. В седмата минута се стигна до ъглов удар в полза на украинците. Кривцов стреля с глава, Патрисио изчисти топката, но тя попадна у Яремчук, който се сгреши и откри резултата с четвъртия си гол в 10 мача с националната фланелка. След гола гостите опитаха да упражнят натиск, но атаките им не успяваха да затруднят отбраната на домакините. В 12-ата минута Роналдо стреля, но топката беше изчистена.
В 19-ата минута се стигна до напрежение пред вратата на Пятов, но реферът отсъди нарушение срещу него. Така се стигна до 26-ата минута, когато Андрей Ярмоленко удвои след асистенция от фланга на Виталий Миколенко. Това беше първи гол за нападателя за националния отбор през 2019 година. Португалците вече нямаше какво да губят и се хвърлиха в атака. На два пъти Бернардо Силва се озова в опасни ситуации, но в първия случай Пятов спаси удара, а след това беше спрян от бранителя Матвиенко. В 41-ата Роналдо стреля извън наказателното поле, но топката прелетя над вратата. В самия край на полувремето украинците можеха да стигнат до трети гол, но изстрелът на Яремчук мина встрани от вратата.

След почивката селекционерът на Португалия потърси промяна, като пусна в игра Жоао Феликс и Бруно Фернандеш на местата на Гонсало Гедеш и Жоао Моутиньо. В 54-ата минута Пятов спаси вратата си суха след опасен удар на Роналдо. Като цяло иберийците стояха по-добре на терена в началото на втората част, но домакините удържаха резултата. В 71-ата минута Украйна остана с човек по-малко, след като Степаненко получи втори жълт картон за игра с ръка в наказателното поле. Дузпата беше изпълнена от Кристиано Роналдо, който намали резултата. До края португалците подложиха на обсада наказателното поле на Украйна, но Пятов беше стабилен, а в добавеното време и гредата помогна след удар на Данило. Така в крайна сметка Украйна постигна победата и си осигури класирането на Евро 2020./news.bg

Main Menu