Стефка Костадинова сред 100-те жени, оставили траен отпечатък в човешката история

10 Ное 2019 19:16

Стефка Костадинова бе най-аплодираният гост на тържеството, с което бе отбелязана 100-годишнината на най-влиятелната неправителствена организация в защита правата на жените – Зонта Интернешънъл. Още при влизането на световната рекордьорка в скока на височина в Аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, препълнената зала се разтресе от продължителни аплодисменти в чест на великата българка. Костадинова е първата жена и първата олимпийска шампионка – председател на Български олимпийски комитет.

По време на тържеството журналистът и тв продуцент Георги Тошев представи книгата “Аз съм…”, описваща съдбите на 100 жени, оставили траен отпечатък в човешката история – Стефка е определена за една от тях. Костадинова благодари на всички, отдадени от години на една изключително отговорна и важна за човечеството кауза, след което раздаде стотици автографи.

Същевременно Зонта Интернешънъл отличи бившия премиер на България Ренета Инджова с Националната награда за принос в подобряване статута на жените в обществото. На тържеството присъства и Валентина Цветкова - единствената у нас и в света жена - пилот на правителствен самолет.

-----------------
Зонта Интернешънъл е създадена на 8 ноември 1919 г. в Бъфало, САЩ. Има общ консултативен статут в Икономическия и социален съвет на ООН, консултативен статут към ЮНЕСКО и статут на участник в съвета на Европа. Работи в 63 страни на всички континенти.

Main Menu