БФС размаха пръст на младите футболисти в България

13 Ное 2019 22:16

Ръководството на БФС изпрати официално писмо до участниците в трите Елитни юношески групи във връзка със зачестилите прояви на неуважение и обиди към към своите противници. Обидите са както на расистка и религиозна, така и на личностна основа. В писмото БФС се обръща с призив за запазване на толерантността, респекта и феърплея в българския футбол.

"Във връзка със зачестилите инциденти, в които състезатели нанасят обиди и хулят по непристоен и унизителен начин свои противници, се обръщаме към Вас с призив за опазването на толерантността, респекта и феърплея в българския футбол. Макар да са изолирани инцидентите, те са възникнали по време на двубои между футболисти в Елитната ни футболна група до 15 години, и не биха могли да останат без реакция от Българския футболен съюз.

Всички станахме свидетели на огромния международен отзвук и крайно неприятните последствия от проявите на ограничен кръг хора по време на европейската квалификация между България и Англия на стадион Васил Левски на 14 октомври. За съжаление въпросният двубой послужи на определени недоброжелатели да преекспонират проблема и да представят страната ни като гнездо на расизма и нетолерантността, при това в международен мащаб. Макар и абсурдни и дълбоко неверни, тези обвинения накърниха сериозно имиджа на страната ни, не само в спортен план. На фона на това случващото се е крайно притеснително. Обръщаме се към вас с гоpещ апел за спазване на добрия тон, феърплея и уважението в името на футбола и децата ни.

Силно се надяваме, че всеки клуб предприема необходимите мерки, за да възпитава у своите играчи обществено-приетите ценности, които всички изповядваме. Българският футболен съюз държи да подчертае, че гледа на подобни проблеми изключително сериозно и е готов да предприеме най-строги мерки при нови случаи на недопустимо поведение от страна на играчи, спортно-технически лица и фенове".

Main Menu