Нова бомба от БТВ: БФС с нова далавера във футболните терени

23 Ное 2019 00:05

bTV продължава разследването си, свързано със злоупотреби в Българския футболен съюз. В третата част на разследването са разкрити странно високи суми за наем на комплекс "Черноморец" по време на Европейското първенство за юноши, което се проведе в България през 2015 година.

Общо за първенството Министерството на спорта дава 818 хиляди лева като от тях 487 хиляди са дадени за наем на спортни обекти.

Прави обаче впечатление, че за наема на комплекс "Черноморец" сумата е много по-голяма, отколкото за останалите стадиони - 305 хиляди лева спрямо 40 хиляди лева за другия стадион в Бургас "Лазур", приел финала, 42 хиляди за стадион "Берое" и 60 хиляди лева за стадион "Хаджи Димитър".

Още по-странен е този факт при положение, че стадион "Черноморец" е използван само за тренировки, а не за официални мачове. В сумата, дадена за наема обаче влизат пари за осветление, каквото на комплекса няма, както и за съдийска стая и стая за делегата, въпреки че мачове не е имало.

Договорът е подписан от Пламен Киряков от страна на Черноморец и от Борислав Михайлов от страна на БФС.

"Във връзка с това Европейско, то се движеше от Павел Колев, за подробности се обърнете към него. Бях в болница, бях на откриването, после бях в болница, съжалявам, че и във финала ме нямаше", коментира Антон Попов.

Самият Павел Колев пък уточни, че по това време е бил престаше и обстоятелствата са наложили да поеме организацията на турнира.

"Нямам представа какво има предвид господин Антон Попов. Задачата ми беше да работя с УЕФА и телевизията за създаването на необходимите условия. Не съм имал правомощия да подписвам документи и не съм запознат с отчетите на БФС към ММС за отпуснатите средства. Без помощта на ММС, както и на общините Бургас и Стара Загора, трудно щяхме да се справим с организацията на това уникално по мащаба си за България събитие."

А ето и как коментира казусът Пламен Киряков: "Комплексът е бил нает на него да се извършват всички тренировъчни занимания на отборите-участници. За делегатска стая нямам идея. Няма осветление. БФС не са ни плащали за осветление, това е ясно. Цената е за наем на целия комплекс и средствата отидоха за обновяване на базата. Какво обяснение да давам? Ясно е, че базата към онзи момент не бе подходяща да приеме форум от такова ниво."

Още по-странен е фактът, че първенството завършва на 22 май, а договорът е до 31 май, тоест още 9 дни.

Проверка на bTV показва, че наем за два часа тренировка на Националния стадион "Васил Левски" струва 600 лева с ДДС. Тоест въпросните 305 хиляди лева биха били достатъчно за наем на стадиона за 42 денонощия.

Main Menu